Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 17 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Viskalender
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Eten & koken > Viskalender

Viskalender

Seizoenen spelen een belangrijke rol bij de kwaliteit van de vis. Tevens is ook het weer, de paaiperiode en de zee waaruit de vis is gevangen van invloed op de kwaliteit.

Bij sommige vissoorten is de vlees in de paaiperiode van mindere kwaliteit. Met name de platvissen zijn hier behoorlijk gevoelig voor. Voor specifieke informatie raden wij u aan uw favoriete visspecialist te raadplegen.

Kwartaal 1: JANUARI - FEBRUARI - MAART

Het eerste kwartaal van het jaar is het perfecte seizoen voor schelp- en schaaldieren.
Hieronder vallen bijvoorbeeld fines de claires, coquilles, venusschelpen, amandes, kokkels, zeeuwse oesters etc.

Roodbaars
Rond februari start de aanvoer van de roodbaarzen. De jonge roodbaarzen leven voornamelijk in de baaien van kustzones en in de fjorden van scandinavië. Wanneer de jongen wolwassen worden gaan ze richting zee. In de zee leven ze in grote groepen, en voeden zichzelf met de rijkdom van garnalen en haring. Roodbaarzen leven in het noorden en worden daarom met name in de noordelijke zeeën gevangen.

Kabeljauw
In Nederland is de mooiste kabeljauw vanaf januari verkrijgbaar. De kabeljauw die op de Nederlandse markten te vinden is, is afkomstig uit de Noordzee. De verwerking van kabeljauw heeft verschillende benamingen. Gedroogde kabeljauw noemt men stokvis. Gedroogd en gezouten kabeljauw noemen we klipvis.

Kwartaal 2: APRIL - MEI - JUNI

Zeeuwse kreeften hebben een relatief kort seizoen. Het zeeuwsekreeftenseizoen begint in april en eindigd in juni.
De aanvoer van poon, mul, zeebaars en snoekbaars begint in mei. Eind mei, begin juni start het haringseizoen (de Hollandse nieuwe).

Zeeduivel
De zeeduivel komt voor in de Oostelijke Atlantische oceaan, Zwarte Zee en de Middenlandse zee. Op zijn best is de zeeduivel in de periode van maart t/m september, waarbij alleen het staartstuk van de zeeduivel geschikt is voor de consumptie.

Mul
Ook de Mul komt voor in de Zwarte Zee, Oostelijke Atlantische oceaan en de Middelandse Zee en. De Nederlandse vissers vangen deze vis puur als bijvangst. Het is een typische zomervis, die via de import vanuit het Midden-Oosten het hele jaar in Nederland verkrijgbaar is.

Rode poon
De rode poon is net als de Mul een bijvangst voor de Nederlandse vissers, waarbij er vooral in de zomer aanvoer van is. Van de poon zijn er twee soorten: de rode poon en de grauwe poon.
Het verschil tussen deze twee soorten ponen is te voelen aan de zijlijn van de vis. De rode poon beschikt over een stevige smakelijke visvlees. Daarintegen te de Grauwe poon veel vlakker van smaak.

Haring
Voor de vissector van de Noordzee, de Oostzee en de Atlantische oceaan is de haring een belangrijke vissoort. De haring is het hele jaar verkrijgbaar, en doorloopt dus een duidelijk cyclus. De haring is mager in de winter en vet in de zomer. De de grote vangst is de haring het gehele jaar verkrijgbaar.

Kwartaal 3: JULI - AUGUSTUS - SEPTEMBER

Tong
De tong komte veel voor in de Golf van Biskaje, de Middelandse zee tot aan de randen van de noordzee. Hierbij is de tong van juni tot en met september op zijn best. De kleinere soorten onder de tongen worden sliptong genoemd.

Zeewolf
De zeewolf komt voor in de noordzee en het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan en wordt als bijvangst door de schol en tong-vissers aangevoerd. Hierbij zijn wijn Nederlanders afhankelijk van landen als Noorwegen, Rusland en Duitsland.

Griet
Ook de groet wordt als bijvangst door de tong- en scholvissers gevangen. Dit zorgt ervoor dat er het gehele jaar een aanvoer is van deze vissoort. De Griet is een matig vette vis, met een prettige structuur, en kan gezien worden als een goede vervanger voor de duurdere Tarbot.

kwartaal 4: OKTOBER - NOVEMBER - DECEMBER

Rog
In de Middellandse Zee en de noordoostelijke Atlantische oceaan komen in totaal 36 soorten roggen voor. Een goede aanvoer van de rog vind je vooral in het voor- en najaar, waarbij de stekel en doornrog met name in Noorzee van Nederland te vinden is. Het meest smakelijke deel van rog zijn de vleugels, die vaak los te koop zijn.Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten
 
   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
   Eten & koken
      Keukenapparatuur
      Bereidingen
      Kook slim
      Groentekalender
      Fruitkalender
      Viskalender
      Zelf kruiden kweken
      Je eigen moestuin
      Eten bewaren
      Uit eten met korting
      Besparen op eten voor het gezin
      Goedkoop uit eten
      Ga picknicken
      Maak zelf voeding
      Belang van eiwitten
   Wonen
   Afval & recycling