Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 17 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Moestuin
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Eten & koken > Je eigen moestuin

Moestuin

moestuinMoestuin is een ouderwets woord voor groentetuin. De meningen zijn verdeeld over waar het woord “moestuin” vandaan komt. Betekent het moeders tuin of betekent “moes” boerenkool of groente.
De meeste mensen gaan voor de betekenis van groentetuin.

Een manier om te besparen is een eigen groentetuin te gaan houden om zelf groente en of fruit te gaan kweken. De kunst is om de kosten van het bewerken van de tuin, het aanschaffen van materialen om de tuin te bewerken en zaai- en plantgoed te beheersen. Op korte termijn moet de tuin immers al geld opleveren. Gratis of voordelig eten voor je gezin.

Locatie van de tuin

Belangrijk is om te beginnen de locatie van de tuin, de grootte van het stuk land en de kwaliteit van de grond.
SlaIn je eigen tuin beginnen kan als je er de ruimte voor hebt. Een eindje verderop bij je woning vandaan, bij een volkstuinvereniging een stuk grond huren kan ook. Maar het moet wel goed bereikbaar zijn, want het moet leuk blijven om regelmatig naar je moestuin toe te gaan.
Om te beginnen is een tuin van bij voorbeeld 20 bij 5 meter prima. Je verdeelt de tuin in vlakken en bedenkt welke groentes je wilt zaaien of planten. Snel resultaat krijg je bijvoorbeeld met sla en radijs.


Grondsoort

De grondsoort en de kwaliteit van de aarde bepaalt wat er kan groeien. Welke mineralen de grond nodig heeft en hoe de samenstelling van de grond is kun je laten onderzoeken.
Belangrijk is ook hoeveel zon er schijnt, is er een schaduwplek. Tomaten bijvoorbeeld hebben veel zon nodig, maar prei groeit beter in de schaduw.

zie ook:

Educatief & leuk

fruitbomenEen moestuin is bewerkelijk maar het geeft beweging en frisse lucht en is zeer educatief voor kinderen. Ze leren met eigen ogen zien waar de groente vandaan komt. En voor de kinderen is zo’n plek waar je kan wroeten in de aarde alleen al om de buitenlucht en de praktische bezigheid gezond.
Fruitbomen bij de groentetuin geven behalve de vruchten ook schaduw. Appels, peren of pruimenbomen bijvoorbeeld.

Seizoenen

WortelsHet leuke van eigen groenten zaaien en planten is dat je ziet welke groenten bij welke seizoenen horen.
Het is handig om voordelig te verkrijgen groenten en fruit niet zelf te verbouwen, maar het stuk tuin wat je hebt heel economisch in te delen. Plan welke groenten je in welk seizoen zelf wil oogsten en niet in de winkel wil kopen. Ga dan voor de wat duurdere groentesoorten. Want dat levert uiteindelijk meer op.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten
 
   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
   Eten & koken
      Keukenapparatuur
      Bereidingen
      Kook slim
      Groentekalender
      Fruitkalender
      Viskalender
      Zelf kruiden kweken
      Je eigen moestuin
      Eten bewaren
      Uit eten met korting
      Besparen op eten voor het gezin
      Goedkoop uit eten
      Ga picknicken
      Maak zelf voeding
      Belang van eiwitten
   Wonen
   Afval & recycling