Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 17 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Kook slim
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Eten & koken > Kook slim

Kook slim

Door kleine aanpassingen te maken in je kookgewoontes is er ook de mogelijkheid om te besparen. Lees onze tips, wellicht kan je er iets mee.

Tegelijk koken

In plaats van alles in aparte potten te koken, kan je een aantal dingen in één pot koken. Werkt prima voor bijvoorbeeld aardappelen en spruitjes, of aardappelen en worteltjes. Leg er een eitje bij en je hebt meteen een hard gekookt ei om in een slaatje te mixen.

Hoeveelheden goed inschatten

Probeer goed in te schatten wat passende hoeveelheden zijn. Gebruik voor rijst bijvoorbeeld een beker waarvan u uit ervaring weet dat het voldoende is.

Kook vooruit

Als je voor meerdere dagen tegelijk kookt, spaar je op de volgende maaltijd niet alleen tijd uit, maar ook energie kosten. Opwarmen gaat namelijk sneller dan volledig koken. Let op, voor sommige producten is het niet aan te raden deze een tweede keer op te warmen, zoals bijvoorbeeld spinazie. Dit is namelijk ongezond.

Hou bij het invriezen en opwarmen rekening met de vorm van het te bereiden voedsel. Een plat pakje ontdooit en warmt sneller op dan een dik pak.

Koop reguliere ingrediŽnten

Losse reguliere ingrediënten zijn bijna altijd goedkoper dan voorverpakte producten. Koop vers vlees, aardappelen en groente in plaats van een kant en klaar maaltijden. Naast dat de kosten lager zijn is de smaak ook beter. De smaak is niet alleen beter, maar de kosten zijn ook lager.

Ten minste houdbaar tot

De houdbaarheids datum op minder bederfelijke producten, zoals groente in blik, koekjes en meel is minder belangrijk dan bij bederfelijke producten. De datum geeft aan dat de fabrikant tot die datum een goede kwaliteit garandeert. De kwaliteit gaat achteruit, bijvoorbeeld de smaak, maar je zult er niet ziek van worden. Belangrijk is wel dat deze datum alleen geldt als de verpakking niet open is geweest.

Gebruik de restjes

Blijven er restjes over na het eten dan kun je proberen om deze te verwerken in een andere maaltijd. In de koelkast kun je ze doorgaans nog drie dagen bewaren; in de diepvries tot drie maanden.
Gewoontes
Heeft u na de warme maaltijd vaak eten over?
soms wel
dat gebeurt me redelijk vaak
(bijna) nooit
altijd

Het gebruik van de oven

Erg handig een oven! Maar ook een oven is een energievreter. Op veel verpakkingen staat dat je de oven moet voorverwarmen. Bij sommige producten als broodjes of pizza staat dit ook vermeld. Om energie te besparen kun je het beste op het moment van het voorverwarmen van de oven de broodjes of de pizza al in de oven plaatsen. Zo hoeft de oven minder lang aan te staan en kun je besparen op je energieverbruik!

Eieren koken

Om energie zuinig eieren te koken kun je een klein laagje water in een pan doen samen met de geprikte eieren.

Op het moment dat je de plaat aanzet zet je de kookwekker op 10 min, op het moment dat het water kookt zet je de kookplaat uit en heb je aan het eind van die 10 minuten zachtgekookte eieren, voor hardgekookt nog 3 minuten langer laten staan.

De eieren liggen niet onderwater en worden eigenlijk gestoomd,

Je gebruikt alleen energie om het water aan de kook te brengen.

Bak zelf brood

BroodbakmachineZelf brood maken is goedkoop, maar ook lekker, gezond en eenvoudig. De meest eenvoudige manier is met een broodbakmachine. Alle ingrediënten voor een brood doe je in de speciale bak, vervolgens stel je de tijd in en de machine doet de rest. Je kan allerlei verschillende broden met de machine maken, zo luxe of eenvoudig als je zelf wilt. Als je de ingrediënten goedkoop koopt scheelt het een hoop geld met brood dat je bij de bakker koopt. Daarnaast worden broodbakmachines tegenwoordig steeds goedkooper aangeboden vanwege de toenemende populariteit.

Voorkom verspilling door de kinderen

Laat kinderen voor school zelf hun brood smeren. Ze weten zelf hoeveel ze lusten en wat ze lekker vinden, en gooien brood dat zelf gesmeerd is minder snel weg.

Geld besparen door zelf te koken

Door het het gemak van websites zoals Thuisbezorgd.nl zijn er tegenwoordig steeds meer mensen geneigd online eten te bestellen, uiteraard is het een stuk voordeliger om gewoon zelf je voedsel te bereiden.

Heb je toch te weinig tijd over om zelf te koken dan kan een elektrische slowcooker handig zijn, deze is erg zuinig in verbruik en maakt de heerlijkste eenpansgerechten klaar, zelfs terwijl u buiten de deur bent. Op de website van Kokenenwonen.nl is er een ruim aanbod van kookartikelen die je het gemakkelijk maken om snel en eenvoudig zelf te kunnen koken.Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten
 
   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
   Eten & koken
      Keukenapparatuur
      Bereidingen
      Kook slim
      Groentekalender
      Fruitkalender
      Viskalender
      Zelf kruiden kweken
      Je eigen moestuin
      Eten bewaren
      Uit eten met korting
      Besparen op eten voor het gezin
      Goedkoop uit eten
      Ga picknicken
      Maak zelf voeding
      Belang van eiwitten
   Wonen
   Afval & recycling