Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 17 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Koken op gas
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Gas / Warmte > Koken op gas

Koken op gas

In Nederland kookt 70% van de huishoudens op aardgas. Het is een relatief goedkope manier om je eten te bereiden. Dit in tegenstelling tot koken op elektriciteit. Mocht je nog een kleine extra besparing willen doen, houdt deze tips eens in de gaten. Op de lange termijn zal je gasverbruik toch afnemen.

Vlam op de pan

Een gasfornuis heeft vaak verschillende formaten gaspitten. Tijdens het koken is het belangrijk dat je een pan gebruikt die qua grote het hele gaspit afdekt. Hierdoor heb je de meest efficiënte opwarming en gaat er geen onnodige warmte via de zijkanten verloren.

De snelkookpan

Koken onder hoge druk gaat sneller. Door de hogere druk kan de temperatuur van het water en van de stoom die in de pan zit oplopen tot 120 ° Celsius, waardoor de gerechten veel sneller gaar zijn.

Roerbakken

De kookmethode roerbakken is relatief energiezuining. Je neemt een gietijzeren pan of wok en verwarmt deze tot hij flink heet is. Het eten wordt vervolgens al roerend gaar gebakken. Door de grote hitte gaat het bereiden vrij snel en ben je dus niet al te lang bezig met het stoken van gas.

Doof de waakvlam

Oudere gasstellen hebben vaak een waakvlam. Doof deze en je bespaart jaarlijks een hoop op je gasverbruik.

Gebruik één pan

Kook aardappels en groente in dezelfde pan. De bereidingstijd is iets langer, maar zorgt ervoor dat je één gaspit minder nodig hebt.

Vis

Als je een liefhebber van vis of zeefruit bent, kun je makkelijk een hoop besparen. Veel vissoorten hoeven niet lang verwarmd te worden. Enkele minuten per zijde is vaak al genoeg.

Vervang het deksel

Zet in plaats van een deksel, een pan koud water op de pan waarin gekookt wordt. Op deze manier wordt het koude water automatisch verhit en kun je dat water gebruiken om in af te wassen.

 
 


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting