Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 17 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Zelf kruiden kweken
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Eten & koken > Zelf kruiden kweken

Zelf kruiden kweken

Als je graag met allerlei soorten kruiden werkt in de keuken is het natuurlijk bijna vanzelfsprekend dat je dan ook met verse kruiden werkt. Maar om nu elke keer verse kruiden te gaan halen in de winkel is te veel werk en vaak ook nog duur. Dus waarom kweek je de kruiden niet gewoon zelf? Daar heb je echt geen tuin voor nodig, vaak is wat aarde in een stel potjes al voldoende.

Zelf kruiden kweken

Kruiden in potten

Bij het kweken van kruiden in potten moet er uiteraard altijd extra aandacht gegeven worden aan de watervoorziening. Hier is het makkelijk als de potten niet te klein zijn. Hoe kleiner de pot, hoe sneller de uitdroging. Verder is het kweken in potten niet alleen een praktische oplossing, maar het staat ook nog heel mooi aangezien veel kruiden hele mooie vormen en kleuren hebben zoals bijvoorbeeld de heerlijk ruikende lavendel met mooie paarse bloemen. Met als gevolg een heerlijk geurende keuken.

Kruiden in potjes


Het zelf kweken van kruiden is een hele leuke en zeer waardevolle bezigheid. Zo heb je een compleet kruidentuintje in je keuken voor ongeveer tien euro, exclusief de potten uiteraard.  Wanneer je dat vergelijkt met het kweken van groente, dan is het kweken van kruiden veel goedkoper en ook nog veel eenvoudiger. De meeste kruiden zijn vaste planten, die elk jaar vanzelf weer boven de grond verschijnen. Hierdoor zijn de kosten voor het kruiden kweken in je keuken vaak eenmalig aangezien de kruiden teruggroeien.
 

Verschillende kruiden

kruidenEr zijn verschillende kruiden die je vaak tegenkomt en die makkelijk te kweken zijn.
Basilicum is één van de makkelijkste kruiden om zelf te kweken. Er zijn verschillende soorten basilicum, maar de meest voorkomende is de zogenaamde zoete basilicum. Dit is het soort dat je ook gewoon in de supermarkt koopt.

Een ander heerlijk kruid voor in de keuken is bieslook, ook wel bekend als de ui vervanger. Bieslook kan je zo vers in recepten gebruiken. Voor het groeien van bieslook is wel wat zon nodig. De koriander is ook een plant die een zonnige plek nodig heeft. Wanneer je de koriander in een potje kweekt dan kan je alleen de blaadjes gebruiken. Als je ook de zaden van de korianderplant wil gebruiken dan heeft deze vaste grond nodig.


PeterseliePeterselie is heel makkelijk te kweken. Heb echter wel geduld, want de zaadjes hebben vier tot zes weken nodig om te ontkiemen. Peterselie is er in verschillende soorten, waaronder krulpeterselie (garnering), bladpeterselie (in gerechten, sterkere smaak) en wortelpeterselie (smaakmaker). Het kruid groeit het beste in halfschaduw.
SalieSalie is lekker om vlees mee te kruiden of in de vulling waar gevogelte mee wordt gevuld. Ook salie heeft een zonnig plekje nodig om te groeien.
Andere kruiden zijn bijvoorbeeld tijm, rozemarijn en oregano.

Voordelen

Kortom het kweken van kruiden in je keuken is heel goed mogelijk. Het ruikt lekker, ziet er mooi uit, smaakt lekker en bespaart op de langere termijn(vanaf 1-2 jaar) ook nog geld.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten
 
   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
   Eten & koken
      Keukenapparatuur
      Bereidingen
      Kook slim
      Groentekalender
      Fruitkalender
      Viskalender
      Zelf kruiden kweken
      Je eigen moestuin
      Eten bewaren
      Uit eten met korting
      Besparen op eten voor het gezin
      Goedkoop uit eten
      Ga picknicken
      Maak zelf voeding
      Belang van eiwitten
   Wonen
   Afval & recycling