Als je graag met allerlei soorten kruiden werkt in de keuken is het natuurlijk bijna vanzelfsprekend dat je dan ook met verse kruiden werkt. Maar om nu elke keer verse kruiden te gaan halen in de winkel is te veel werk en vaak ook nog duur. Dus waarom kweek je de kruiden niet gewoon zelf? Daar heb je echt geen tuin voor nodig, vaak is wat aarde in een stel potjes al voldoende.
Kruiden in potten
Bij het kweken van kruiden in potten moet er uiteraard altijd extra
aandacht gegeven worden aan de watervoorziening. Hier is het makkelijk
als de potten niet te klein zijn. Hoe kleiner de pot, hoe sneller de
uitdroging. Verder is het kweken in potten niet alleen een praktische
oplossing, maar het staat ook nog heel mooi aangezien veel kruiden hele
mooie vormen en kleuren hebben zoals bijvoorbeeld de heerlijk ruikende
lavendel met mooie paarse bloemen. Met als gevolg een heerlijk geurende
keuken.

Het zelf kweken van kruiden is een hele leuke en zeer waardevolle
bezigheid. Zo heb je een compleet kruidentuintje in je keuken voor
ongeveer tien euro, exclusief de potten uiteraard. Wanneer je dat
vergelijkt met het kweken van groente, dan is het kweken van kruiden
veel goedkoper en ook nog veel eenvoudiger. De meeste kruiden zijn vaste
planten, die elk jaar vanzelf weer boven de grond verschijnen. Hierdoor
zijn de kosten voor het kruiden kweken in je keuken vaak eenmalig
aangezien de kruiden teruggroeien.
Verschillende kruiden
Er zijn verschillende kruiden die je vaak tegenkomt en die makkelijk te kweken zijn.
Basilicum is één van de makkelijkste kruiden om zelf te kweken. Er zijn
verschillende soorten basilicum, maar de meest voorkomende is de
zogenaamde zoete basilicum. Dit is het soort dat je ook gewoon in de
supermarkt koopt.
Een ander heerlijk kruid voor in de keuken is bieslook, ook wel bekend
als de ui vervanger. Bieslook kan je zo vers in recepten gebruiken. Voor
het groeien van bieslook is wel wat zon nodig. De koriander is ook een plant die een zonnige plek nodig heeft. Wanneer
je de koriander in een potje kweekt dan kan je alleen de blaadjes
gebruiken. Als je ook de zaden van de korianderplant wil gebruiken dan
heeft deze vaste grond nodig.
Peterselie is heel makkelijk te kweken. Heb echter wel geduld, want de
zaadjes hebben vier tot zes weken nodig om te ontkiemen. Peterselie is
er in verschillende soorten, waaronder krulpeterselie (garnering),
bladpeterselie (in gerechten, sterkere smaak) en wortelpeterselie
(smaakmaker). Het kruid groeit het beste in halfschaduw.
Salie is lekker om vlees mee te kruiden of in de vulling waar gevogelte
mee wordt gevuld. Ook salie heeft een zonnig plekje nodig om te groeien.
Andere kruiden zijn bijvoorbeeld tijm, rozemarijn en oregano.
Voordelen
Kortom het kweken van kruiden in je keuken is heel goed mogelijk. Het
ruikt lekker, ziet er mooi uit, smaakt lekker en bespaart op de langere
termijn(vanaf 1-2 jaar) ook nog geld.