Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 3 March 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Alles wat je moet weten over je cv-ketel
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Gas / Warmte > Wat moet je weten over je cv-ketel

Alles wat je moet weten over je cv-ketel

Hybride is warmtepomp en een beetje gas

Een Cv-ketel is nog steeds populair ondanks dat we straks van het gas moeten. Nieuwbouwwoningen hebben vanaf dit jaar geen gasaansluiting meer en zijn dus verplicht om een warmtepomp te nemen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en haalt de warmte uit de lucht, grondwater of bodem. Dit betekent een behoorlijke reductie van CO2 uitstoot.

HR-ketel voor warmte en heet water

Een hoogrendementsketel is een condensatieketel. Sinds enkele jaren is de HR-ketel de standaard voorziening. In vergelijking met de vroegere Cv-ketel is het rendement met ruim 10 procent toegenomen. De meeste ketels zijn combiketels zoals bijvoorbeeld de cv ketel intergas. Ze verwarmen het huis en het water. Belangrijk is de capaciteit en de CW-waarde. Voor de verwarming is een lager vermogen genoeg en is vooral het minimumvermogen van belang. Dit principe geldt ook voor de warmtepomp. Om die reden is vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren nodig.

Warm water kost rendement

Combiketels hebben een hoger vermogen dan nodig is voor een verwarming. Dit komt omdat ze liefst direct warm water moeten kunnen leveren. Dit gaat echter ten koste van het rendement. Het Gaskeur CW-label van een HR-ketel geeft aan hoeveel warm water geleverd kan worden. Een CW-3 of 4 ketel is ruim voldoende voor de gemiddelde woning.

Radiatoren inregelen

Het waterzijdig inregelen is erg belangrijk voor een optimaal comfort en energiebesparing. Waterzijdig inregelen is het instellen van de hoeveelheid water in de radiatoren van de cv-installatie. Niet juist ingestelde radiatoren worden langzaam warm doordat de doorstroming niet goed werkt. Noodzakelijk is dat de radiatoren voorzien zijn van een thermostatisch ventiel met een drukregelaar. Een juiste instelling is als de watertemperatuur van de aanvoer en afvoer in verhouding 0,8 is.

Het rendement van een warmtepomp is meermalen groter dan een installatie op gas. Toch is het voor velen nog een brug te ver. Een tussenoplossing is de hybride warmtepomp. Een warmtepomp wordt gecombineerd met de Cv-ketel. De verwarming wordt verzorgd door de warmtepomp en de Cv-ketel zorgt voor het warm water en heeft verder een bijverwarming functie.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten

Isoleer tegen warmteverlies
Dicht alle gaten en kieren
Gebruik de zon voor energie
Tips voor installatie van cv
Warmte/gas besparend handelen
Koken op gas
Een warmtepomp, iets voor mij?
Groene daken als isolatie
Stoken op hout
CV houtkachel, goed alternatief?
Soorten isolatieglas
Vloer- en bodemisolatie
Besparen met radiatorfolie
Bespaar met slimme thermostaat
Nuon E-manager
Besparen op gas
Besparen met een slimme thermostaat
Besparen met houtpellets
Besparen door te investeren
Besparen op stookkosten
Voordeel met een energielabel
Vloerverwarming en zonneboiler
Voordelen van isolatie
Besparen op energieverbruik met infrarood panelen
Wat moet je weten over je cv-ketel