Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 17 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Bereidingen
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Eten & koken > Bereidingen

Bereidingen

Naast het besparen op de verschillende apparaten die je in de keuken gebruikt kun je ook besparen op kleinere dingen. Bij het bereiden van gerechten zijn namelijk ook trucs om energie én geld te besparen.

Zet de kookplaat en de oven eerder uit

Zet de kookplaat van een elektrisch of gas fornuis uit voor het einde van de bereidingstijd. De plaat geeft toch nog een tijdje voldoende warmte af. Hetzelfde geldt voor de oven.

Voorbeelden:

Eieren opzetten met koud water, zodra het water kookt, gas uitzetten en natuurlijk de deksel op de pan laten, 10 minuten later heb je een lekker hardgekookt eitje en ook gas bespaard.
 
Water aan de kook brengen, rijst erin, weer opnieuw aan de kook brengen met deksel op de pan, zodra het water kookt, gas uit, duurt ietsje langer voordat de rijst gaar is, zo'n 1,5 keer (dus rijst die 10 minuten moet koken, wordt dan 15 minuten), rijst afgieten, gare rijst, gasbesparing plus het kan niet meer overkoken.

Brood

Wat doet u met de laatste sneetjes brood als u vers brood in huis heeft gehaald?

  • die gooi ik altijd weg
  • die eet ik altijd op
  • die eet ik meestal op
  • die gooi ik meestal weg

Een geweldige besparing is het hele gekochte brood invriezen en per portie ontdooien (is binnen een paar minuten gebeurd).

Brood invriezen

Het is zonde om brood weg te gooien. Woon je met een klein gezin, dan rijden wij het aan om je brood in te vriezen. Je kan op deze manier brood uit de vriezer halen en per portie ontdooien. Dit is zeker de moeite waard om eens te proberen! En kan ook weer enkele euro's per jaar besparen!

Gebruik niet teveel water

Bij het koken van groenten of aardappelen is het niet nodig om heel veel water te gebruiken. Als ze voor een derde onder water staan is het al voldoende. Je gebruikt zo minder gas of elektriciteit en alles wordt toch gaar.

Gebruik een deksel

Gebruik zoveel mogelijk een deksel met het koken, zonder deksel verbruikt je fornuis namelijk driemaal meer energie. Daarnaast koken de producten ook nog eens sneller met behulp van een deksel doordat de warmte in de pan blijft.

Stoom groente

StomenGroenten en peulvruchten kunnen gestoomd worden in plaats van koken in water. Dit is zuinig en snel, daarnaast blijven door het stomen (niet te lang) meer vitaminen in de producten achter. Er zijn speciale roosters verkrijgbaar die je in een pan kunt zetten. Op deze manier kan je op een eenvoudige manier meerdere dingen in één pan klaar maken, bijvoorbeeld rijst onderin en sperziebonen bovenin. 

Gebruik de waterkoker

waterkokerWanneer je kokend water nodig hebt om bij het bereiden van je eten kun je het water beter eerst in de waterkoker aan de kook brengen. Wanneer het water bijna kookt doe eerst een laagje in de pan doen en dan de waterkoker verder laten koken en de rest er daarna bij doen.

Eten is om op te eten

Milieu Centraal en het Voedingscentrum willen consumenten bewust maken dat zij jaarlijks gemiddeld 51 kilogram aan eetbaar voedsel verspillen. Wanneer deze verspilling voorkomen wordt, dan kan er per persoon per jaar 175 euro bespaard worden.

Op de website http://www.etenisomopteeten.nl kunnen consumenten terecht voor praktische tips en informatie over het tegengaan van voedselverspilling.Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten
 
   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
   Eten & koken
      Keukenapparatuur
      Bereidingen
      Kook slim
      Groentekalender
      Fruitkalender
      Viskalender
      Zelf kruiden kweken
      Je eigen moestuin
      Eten bewaren
      Uit eten met korting
      Besparen op eten voor het gezin
      Goedkoop uit eten
      Ga picknicken
      Maak zelf voeding
      Belang van eiwitten
   Wonen
   Afval & recycling