Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 29 November 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Besparen met radiatorfolie
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Gas / Warmte > Besparen met radiatorfolie

Besparen met radiatorfolie

RadiatorJe kent het wel, het is wat frisjes in je huis en zet de radiator een paar standjes hoger en binnen de kortste keren is het weer lekker warm binnen. De radiator vormt dan ook voor vele als de voornaamste bron voor warmte in hun huis, en kan dan ook snel een kostenpot worden. Het is om die reden dan ook interessant om te kijken of je iets kan besparen op het gebruik van je radiator en zo ja hoe dan. Voordat we daarop ingaan is het verstandig om kort in te gaan op de werking van de radiator.

Radiatorfolie

RadiatorfolieRadiatorfolie werkt door warmtestraling van de radiator te reflecteren, het is dan ook vaak een soort van zilverfolie speciaal gemaakt voor radiatoren.
Door het gebruik van radiatorfolie kan je de ongewenste warmtestraling aan de achterkant reduceren van 75% tot zelfs 95% afhankelijk van het soort folie en de plaatsing. 

Soorten folie

Soorten folieStandaard radiatorfolie reduceert de warmtestraling tot 75% terwijl HR radiatorfolie de straling met maar liefst 95% reduceert. Naast de twee soorten folie is het ook van belang te bepalen waar je de folie kan en wil plaatsen. Ook hier heb je twee keuzes, je kan de folie op de muur plakken of je kan de folie aan de achterkant van je radiator hangen met magneetstrips. Vaak kiest men voor de laatste omdat de folie dan niet direct zichtbaar is.

Werking van de radiator

Een radiator is een simpele warmtewisselaar, dat wil zeggen dat radiatoren warmte van het water afgeven aan de meestal koudere lucht in de omgeving om zo je huis op te warmen. Deze warmte uitwisseling gebeurt volgens het zogenaamde tegenstroomprincipe. Het warmte water stroomt van boven naar beneden terwijl de door de radiator opgewarmde lucht naar boven stroomt.
Een nadeel van de radiator is dat deze ook warmte afgeeft aan de achterkant. Zo gaat er zeker bij een niet goed geïsoleerde muur een grote hoeveelheid aan warmte verloren. Dat is natuurlijk zonde van de energie en je portemonnee. Een manier om dit probleem op te lossen is door het gebruik van radiatorfolie. 

Energiebesparing

De energiebesparing door werking van radiatorfolie is vaak tamelijk hoog ten opzichte van de terugverdientijd. De besparing is echter wel afhankelijk van een tal van factoren, zoals onder andere het soort buitenmuur, soort radiator, water temperatuur en het temperatuurverschil tussen buiten en binnen. Over het algemeen geld dat voor een slecht geïsoleerd huis dat een besparing van 30 m³  gas per m² aan muuroppervlakte. Voor een goed geïsoleerd huis is de besparing ongeveer 5 m³ gas per m² aan muuroppervlak. Dit houdt in dat de terugverdientijd varieert van 9 maanden tot 15 maanden.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting