Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 29 November 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Dicht alle gaten en kieren waardoor warmte kan ontsnappen
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Gas / Warmte > Dicht alle gaten en kieren

Dicht alle gaten en kieren waardoor warmte kan ontsnappen

 Vaak ben je er niet van bewust dat bepaalde delen in huis onnodig warmte verliezen.Vaak is dit makkelijk tegen te gaan door het dichten van kieren in huis.
Om ervoor te zorgen dat hier bewuster mee omgegaan wordt hebben we de volgende tips voor je verzameld.

 

Gebruik tochtstrips of borstels.

Huizen beschikken over veel kieren en gaten. Tocht in je huis voelt koud aan en extra stoken helpt dan niet. We zijn vaak snel geneigd om de verwarming een paar graadjes hoger te zetten wanneer het tocht.  Tocht in je huis kan je makkelijk voorkomen door naden en kieren structureel dicht te maken met bijvoorbeeld tochtstrips. Een goed voorbeeld hiervan is de brievenbus. Door hier een borstel in te plaatsen voorkom je warmteverlies. Hetzelfde geld voor kieren tussen de deuren en ramen. Door een tochtstrip te plaatsen bespaar je op de lange termijn een hoop stookkosten.

Soorten tochtstrips

Met een tochtstrip kan je zonder al te veel moeite zo al je naden of kieren dichten bij deuren, ramen en kozijnen. Een tochtstrip is simpwel een strip verkrijgbaar in verschillende soorten materialen en afmetingen. Je hebt dan ook een groot assortiment om uit te kiezen, zo heb je tochtstrips van hout, aluminium, kunststof en zelfs geschuimde varianten. Naast de voorgemaakte strips zijn er ook banden verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, zo heb je bijvoorbeeld banden van PVC, PUR en andere rubberprofielen. Allemaal dienen ze eenzelfde doel, maar de een past misschien mooier in je huis dan de ander.

Een tochtklep in de schoorsteen.

Een openhaard is erg gezellig in huis en zorgt voor een prettige warmte. Als de haard uit staat is deze alleen wel een groot tochtgat, waar veel warmte door verloren gaat. Dit kun je tegengaan door een tochtklep aan te schaffen. Deze kun je afsluiten, zodat de warmte behouden blijft.

Hoeveel besparing

Goede isolatie kan je energieverbruik aanzienlijk verminderen en het is nog goed voor het milieu ook. Door alle kieren en naden dicht te maken kan een gemiddelde woning vaak tot wel 90m³ of 45 euro per jaar besparen. De kosten van een tochtstrip zijn relatief laag, meestal betaal je 5 tot 7 euro per 10 meter. Het aanbrengen van een tochtstrip is relatief makkelijk, het is net alsof je werkt met een grote rol plakband, en brengt dus vaak geen extra kosten met zich mee. Je hebt deze investering dan ook vaak binnen 2-3 maanden terugverdiend.

Let er bij het aanbrengen wel op dat de materialen waarop de tochtstrip wordt aangebracht droog en schoon zijn om het loslaten van de tochtstrip te voorkomen.Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting