Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 29 November 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Besparen door te investeren
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Gas / Warmte > Besparen door te investeren

Besparen door te investeren

Minder energie verbruiken thuis, wie wil dat nu niet? Werken aan een beter milieu, en ook nog eens lagere energielasten. Er zijn vele mogelijke manieren om te besparen op je energie, maar er zit verschil tussen hoe snel en hoeveel energie je bespaart. In veel gevallen is het ook nodig eerst te investeren in bepaalde voorzieningen, maar verdienen deze zich op den duur terug door de lagere energiekosten die je maandelijks betaalt. Aan welke investeringen op het gebied van een duurzame woning kun je allemaal denken?
investeren.jpg

Besparen op verwarming

De opkomst van de Cv-ketel is echt een van de grootste veranderingen in woningen geweest de afgelopen 60 jaar. En hoewel Cv-ketels met goed onderhoud rustig twintig jaar meekunnen, zijn ze in die tijd nog verder doorontwikkeld om nog efficiënter te stoken. Een nieuwe Hr-ketel bespaart al gauw vijftien tot twintig procent op je stookkosten.

Maar daarnaast is het ook goed om naar andere opties te kijken, aangezien het kabinet wil dat woningen voor 2050 op een milieuvriendelijk alternatief voor koken en stoken zijn overgestapt. Vier voorbeelden die nu al erg populair aan worden zijn, zijn warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. Hoewel deze opties een behoorlijke investering vragen, kan een gedeelte al worden terugverdiend door hiervoor ISDE-subsidie aan te vragen.

Je energieverbruik kun je ook verlagen door te zorgen dat er minder verwarmd hoeft te worden, bijvoorbeeld door kunststof kozijn, isolerend glas in de ramen en goede isolatie van vloer, muren en dak.

Besparen op elektriciteitsverbruik thuis

Naast het verminderen van het gasverbruik, kun je ook besparen op de elektra. Het vervangen van alle oude gloei- en energiezuinige lampen vraagt een investering, maar deze verdien je vanzelf terug door het lagere verbruik en langere levensduur. Wil je daarnaast liever je eigen elektra opwekken dan deze van een energieleverancier te moeten afnemen, dan is de aanschaf van zonnepanelen een goede keus.

Energiebesparingen zonder te investeren

De opties die hierboven genoemd worden zijn voornamelijk geschikt voor woningeigenaren, omdat zij zelf verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld de isolatie, verwarming en elektravoorzieningen in huis. Maar ook in de huursector wordt steeds meer geprobeerd woningen te verduurzamen. Zo investeerden woningcorporaties de afgelopen jaren al miljarden euro’s om het gestelde doel te behalen dat in 2020 sociale huurwoningen gemiddeld een energielabel B hebben. Daarnaast zijn er ook steeds meer vastgoedinvesteerders die duurzame woningen ontwikkelen en verhuren.

En hoewel het lijkt alsof huurders geen invloed op of baat bij energiebesparende maatregelen hebben, kan dit ook hen uiteindelijk lagere maandlasten opleveren. Wat huurders zelf al kunnen doen om minder energie te verbruiken? Denk maar eens aan de verwarming een graad lager zetten en een trui aantrekken, in huis zoveel mogelijk gebruik maken van led-lampen en geen verlichting of verwarming laten branden als ze niet thuis zijn. Alle kleine beetjes helpen, en als iedereen meedoet kunnen we echt een aanzienlijk resultaat behalen!


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting