Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 25 October 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Op kamers
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Wonen > Huurwoningen > Op kamers

Op kamers

Leiden is van oudsher een studentenstad met een tekort aan huisvesting voor studenten. Reeds in mijn studententijd betekende ‘op kamers’ gaan vaak een obscuur hok tegen schandalige tarieven en een minimum aan comfort waarbij het begrip stromend water een complete andere betekenis kreeg!
Toch had ik geluk: ik heb écht op kamers gewoond. Een flinke woonruimte met aparte slaapkamer én een balkon met prachtig uitzicht. Wie kan dát nu zeggen?!

Netwerken

Want dát is de eerste stap. Als je gaat studeren en je komt van verre, sluit je dan aan bij een studentenvereniging of dispuut en kijk of je zo een kamer kunt bemachtigen. Wees terughoudend als de kamer te mooi is om waar te zijn en de eigenaar/verhuurder ‘toevallig’ in het buitenland is voor zaken. Of je alvast een borg wilt storten. Niet doen!

studentenvereniging
Als je in een andere stad wilt studeren, kies je ook voor de (on-)mogelijkheden van die stad. Verken de stad op tijd en ga de mogelijkheden na bij een kamerverhuurbureau (vaak duur), studentenhuisvesting of studentenvereniging. Zijn er gastgezinnen, hospita’s, die een rustige kamer aanbieden? Kijk op sites waar prijzen inclusief servicekosten vermeld staan. Onderhandelen werkt vaak niet; je mag al blij zijn dat je een kamer hebt! Sluit altijd een contract en betaal nooit de helft contant. Grote kans dat een louche huisbaas je later nog verder uitknijpt. Wil je je in het studentenleven storten (maar wel voldoende studiepunten halen)?! Kies dan voor een traditioneel studentenhuis van jouw vereniging.

Spoorzoeker of melkkoe

Uiteraard kun je (het eerste jaar) spoorstudent blijven en zo een geschikte kamer zoeken. Prima als de afstand niet te groot is, hoewel je ook in de trein kunt studeren. Je kunt ook op lesdagen logeren bij een medestudent of... bij een leuk vriend(innet)je.

StudentenkamerSommige verenigingen hebben huizen opgekocht (door rijke papa’s) die nadien als studentenhuis doorgaan. Ook dat is mogelijk: huur met een aantal medestudenten een flat/huis (in de vrije sector) of koop desnoods een huis en laat een rijke papa dat later als melkkoe zien. Ga de huisvestingsvoorwaarden na, want niet elk huis mag als zodanig verhuurd of verkocht worden.
Voor onderhuur gelden ook strenge regels; dan kun je zomaar opeens op straat staan. Niet fijn in tentamenperioden. Je ziet soms advertenties waar studenten op zoek zijn naar een nieuwe huisgenoot. Probeer bij het hospiteren te achterhalen wat de sfeer is van het huis.

Studenten kamersElk jaar is er een nieuwe lichting en verlaten afgestudeerden hun kamers. Wees alert op de zogenaamde nágolf. Meestal haken studenten rond Kerst af. Omdat ze de verkeerde studie hebben gekozen of omdat ze het te zwaar vinden.
Bekijk of plaats advertenties in openbare gelegenheden, zoals supermarkten. Of stop in bepaalde wijken briefjes bij mensen in de bus. Misschien wil er wel een alleenstaand (vaak wat ouder) type een kamer aanbieden. Wees beducht op verhuurders die vooral behoefte hebben aan sociale praatjes (waar je geen zin in hebt) of erger, bepaalde voorstellen die ter compensatie helemaal niets met kamers (ver)huren te maken hebben... Veel geluk!


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten
 
   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
   Eten & koken
   Wonen
      Koopwoningen
      Huurwoningen
         Op kamers
         Ontdek de huurmarkt
         Huurwoning delen
         Besparen woonlasten voor studenten
         Een huis huren
         3 bespaartips voor je op kamers gaat
      Verbouwingen
      Keuken
      Ramen en kozijnen
      Badkamer
      Interieur
      Trappen en liften
      Verhuizen
      Overig
   Afval & recycling