Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 25 October 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Hoe kan je als student besparen op je woonlasten?
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Wonen > Huurwoningen > Besparen woonlasten voor studenten

Hoe kan je als student besparen op je woonlasten?

Besparen woonlastenHet leven is duur, dat kan elke student beamen. En dan vooral de kosten die gemaakt worden om te wonen.

Maar wat zijn nu eigenlijk de manieren om daarop te besparen?

Koopwoning

Studenten zullen zelf niet snel in de gelegenheid zijn om een huis te kopen. Het komt echter wel voor dat de ouders er voor kiezen om een studentenhuis te kopen en te verhuren aan hun studerende kind. Natuurlijk heb je hier als ouders wel een bepaald vermogen voor nodig en is het niet voor iedereen mogelijk om een extra hypotheek te nemen. Belangrijk dus om eerst de meest geschikte hypotheek te berekenen en te bepalen of je ook rendement wil maken op het huis of dat het enkel voor het woongenot van je kind is.

Voordeel voor ouders en student
Als ouders een huis of appartement kopen waar een studerend kind kan wonen, maar waar ook nog andere kamers zijn die huurinkomsten opleveren wordt het steeds interessanter. Bovendien wordt de helft van de aankoop nu gefinancierd met een hypotheeklening  en de helft met spaargeld. Afhankelijk van hoe gesleuteld wordt met diverse variabelen, kunnen er verschillende uitkomsten verkregen worden. Maak hiervoor dus een goede kosten/baten analyse zodat je als ouders het meest uit je investering kan halen. Afhankelijk van wat je als student aan je ouders aan huur moet betalen, ben je in veel gevallen op deze manier voordeliger uit.

Huurtoeslag

Hoewel het woord huursubsidie nogal eens wordt gebruikt is dit sinds 2006 vervangen door huurtoeslag. De inkomensafhankelijke huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten van de Nederlandse overheid voor huurders die in verhouding tot hun inkomen veel huur betalen.
Om huurtoeslag te kunnen krijgen, moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo mag/moet je;

⦁    18 jaar of ouder zijn
⦁    Over een zelfstandige woonruimte beschikken
⦁    Ingeschreven staan op het adres en de gemeente
⦁    Je inkomen niet hoger zijn dan €21.950,- per jaar
⦁    De huur niet hoger zijn dan €710,68 per maand
⦁    Je eigen vermogen niet hoger zijn dan €21.330,-
⦁    In het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit of beschikken over een geldige verblijfsvergunning.


Nogal wat eisen, niet vreemd dus dat veel studenten de toeslag links laten liggen en op zoek gaan naar een goedkope kamer in een studentenhuis. Zonde want als student voldoe je al snel aan al deze voorwaarden! Het is dus zeker de moeite waard om te checken of je recht hebt op huurtoeslag en een plekje te zoeken in een studio, loft of misschien zelfs 2 kamer appartement! Met de uiteindelijke huurkosten is er een kans dat je minder betaald dan je nu doet voor je studentenkamer. 

Goedkoop lenen bij DUO

Tegenwoordig is het ook zo dat studenten niet alleen lenen om hun huur te betalen, maar ook om hun spaarrekening te spekken. Eén op de tien studieleningen zijn bedoeld om een hypotheek af te sluiten wanneer iemand na zijn studie over wil gaan tot kopen. Bijna één op de vijf vindt lenen bij DUO geen probleem, waarbij men er van uit gaat dat wanneer het bedrag later niet kan worden terugbetaald, de schuld wordt kwijtgescholden. Vanaf september dit jaar is de basisbeurs verdwenen, studieleningen zijn nu nog gunstiger. Studenten mogen 35 jaar lang terugbetalen en zijn hooguit vier procent van hun inkomen aan die lening kwijt, waarbij de rente altijd lager is dan bij de bank.

Bespaar nu en leen later

Hypotheekverstrekkers waarschuwden al dat een lening via DUO voor een eigen woning in de toekomst op deze manier nog aantrekkelijker zou worden. Afgestudeerden kunnen dankzij de nieuwe voorwaarden een grotere hypotheek krijgen dan nu. Het Nibud lijkt de indruk te bevestigen dat studenten massaal bijlenen, maar waarschuwt ook dat wanneer er helemaal geen studieschuld is, er uiteindelijk altijd een hogere hypotheek verkregen kan worden.
 
 


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten
 
   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
   Eten & koken
   Wonen
      Koopwoningen
      Huurwoningen
         Op kamers
         Ontdek de huurmarkt
         Huurwoning delen
         Besparen woonlasten voor studenten
         Een huis huren
         3 bespaartips voor je op kamers gaat
      Verbouwingen
      Keuken
      Ramen en kozijnen
      Badkamer
      Interieur
      Trappen en liften
      Verhuizen
      Overig
   Afval & recycling