Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 22 August 2019,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Energie
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie

Energie

In en om het huis valt er een hoop te besparen op energiekosten. Veel mensen verspillen onbewust een hoop energie. Wel jammer, want dit verbruik is makkelijk tegen te gaan en het levert je al snel meerdere euro's per jaar op. Lees onze energietips eens en bedenk of jij ook kunt besparen op de energie uitgaven. Naast vriendelijk voor de portemonee is het ook nog eens vriendelijk voor het milieu. Je bent dus meteen maatschappelijk verantwoord bezig.

Energie Tip van de dag

Besparen op gas

Wil jij geld besparen op jouw gasrekening? Bekijk hier onze vijf handige tips en betaal nooit meer teveel. Handig voor iedereen.

Tips om te besparen op energie

Er zijn een hoop elektrische apparaten die ons het leven gemakkelijk maken, maar de vraag is of we die ook daadwerkelijk nodig hebben. Je kunt er wel bewust van zijn hoeveel stroom je gebruikt. Door inzicht te krijgen in het verbruik wordt het makkelijker om te bepalen waar je op kunt besparen.
Vaak heb je niet door dat je elektriciteit verbruikt. De verspilling kost relatief weinig geld, maar je kunt het voorkomen. Hierdoor handel je ook nog eens milieuvriendelijk. Bekijk onze tips eens om te kijken of er bij jou thuis ook sprake is van onnodig elektriciteitsverbruik.
Er zijn een hoop dingen die je in het dagelijks leven kunt doen om energie te besparen. Ook kleine handelingen kunnen uiteindelijk een groot effect op je energiekosten hebben. Bekijk deze tips eens om te zien hoe je snel besparend bezig kan zijn.
Zorg dat je bij aanschaf van een elektrische apparaten bewust bent van het stroomverbruik. Vaak zijn duurdere apparaten een stuk zuiniger en besparen je dus geld op de lange termijn. Ook zijn veel apparaten voorzien van labels. Producten met een A-label zijn hierbij het zuinigst.
Besparen op computers is vrij makkelijk. Het begint al bij de aanschaf van de juiste apparatuur.
Om ons eten vers te houden is het belangrijk dat we het op een koele plek bewaren. Koelkasten en vriezers zijn hiervoor de ideale oplossing.
Wasmachines en drogers worden in veel huishoudens gebruikt. Bij grote gezinnen misschien wel dagelijks. Besparen op deze apparaten begint al bij de aanschaf. Zorg dat je op het energie-label let. Mocht je al in het bezit zijn van deze apparatuur dan zijn er nog genoeg andere manieren om op het elektriciteitsverbruik te besparen.
Elektrisch koken is in het algemeen veel duurder dan koken op gas. Het is dus aan te raden om zo min mogelijk op een elektrisch fornuis te koken. Mocht je geen andere mogelijkheid hebben, door bijvoorbeeld ruimtegebrek,dan zijn er nog genoeg mogelijkheden om verstandig en besparend elektrisch te koken.
Tegenwoordig moeten we voor alles ‘bewust’ kiezen: telefonie, internet, zorgkosten en nu dus ook energie. Voor de gemiddelde consument wordt het steeds onoverzichtelijker. De energieprijzen zijn duizelingwekkend gestegen, ondermeer door de vrije markt economie, maar ook door de onzekere financiële toestand. Kiezen we massaal voor duurzaam of groene stroom? Wat kiezen we en waarom doen we dat eigenlijk?
Door de toenemende concurrentie en energie prijzen in de markt zijn de verschillen in energietarieven groot. Wij hebben hier een aantal energieleveranciers op een rijtje gezet.
Juist in de zomermaanden zijn er bepaalde grootverbruikers. Hieronder geven we je vijf tips om deze maanden minder stroom te verbruiken.
Met een bio-energiesysteem gebruik je heel wat minder aardgas. In plaats van aardgas gebruik je plantaardig materiaal. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee!
In de aarde en in de bodem zit warmte. Dat is een bron van energie, die ook wel omgevingsenergie heet. Energie uit aarde en bodem is bruikbaar voor verwarming en koeling.
Waterkracht is de energie van bewegend water. Bijvoorbeeld water dat via een stuwmeer uit de bergen valt.
De waterkrachtcentrales in Nederland bevinden zich bij stuwen in de grote rivieren, zoals de Lek, de Rijn en de Maas.
Nederland is een land waar het elke dag wel waait. Waarom dan niet gebruik maken van de wind? Met de juiste apparatuur kan de wind je heel wat gratis energie opleveren.
Zelfs als het bewolkt is kunnen zonnepanelen zonlicht omzetten in elektriciteit. Als je een zonnepaneel op het dak van je huis monteert, bespaar je op je energierekening.
In Nederland schijnt de zon lang genoeg om zonnepanelen en zonneboilers uitstekend te laten functioneren. Dit maakt zonne-energie een duurzame oplossing om energie mee op te wekken, maar hoe gaat dit in de praktijk?
Met een zonnecollector gebruik je niet het licht van de zon, maar de warmte. Hiermee kan je bezuinigen op je gasrekening, doordat de zon het water voor je opwarmt.
Een zonneboiler is een boiler die bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. Goed voor het milieu en vaak met subsidie aan te schaffen.
Zonnecelfolie zal het gebruik van zonne-energie voordeliger maken. De folie kan aangebracht worden op het dak, de gevel of op de muur van huizen en gebouwen.
Groene stroom wek je zelf op met bijvoorbeeld zonnepanelen. Deze kun je huren, maar ook kopen. Wanneer begin je met geld besparen na het kopen van zonnepanelen?
Vier voorbeelden van technieken om zelf duurzame energie te produceren, en zo te besparen op je energierekening.
De vraag bij zonnepanelen is niet of je iets gaat besparen, maar hoeveel je gaat besparen. Besparen doe je hoe dan ook, omdat zonnepanelen zowat de goedkoopste manier zijn om energie te verkrijgen in de woning.
Met zonnepanelen is het mogelijk om flink te besparen op de energierekening. In dit artikel vind je een aantal tips zodat jij het maximale uit jouw zonnepanelen haalt. Een hoger rendement zorgt een grotere besparing.
Het laten plaatsen van zonnepanelen is een flinke investering. Toch bespaar je er zowel op de korte als de lange termijn geld mee. Ben je benieuwd wat zonnepanelen voor jou kunnen opleveren? Lees hier alles over in dit artikel.
Het isoleren van je huis is een makkelijke manier om geld te besparen. Het is een eenmalige investering die op lange termijn wordt terugverdiend. Door de lagere stookkosten ben je ook nog eens milieubewust bezig. Het proces van isoleren vergt wel wat planning. Wij hebben dan ook wat tips op een rijtje gezet die je moeten helpen om verstandig te isoleren.
Vaak ben je er niet van bewust dat bepaalde delen in huis onnodig warmte verliezen. Om ervoor te zorgen dat hier bewuster mee omgegaan wordt hebben we de volgende tips voor je verzameld.
De zon levert veel gratis energie. Er zijn verschillende apparaten die hiervan gebruik maken. Aanschaf van deze apparatuur kan duur zijn, maar daar staat wel tegenover dat je gratis energie hebt. Op de lange termijn is het dus zeker de moeite waard. Vaak is er voor dergelijke apparatuur ook subsidie aan te vragen.
Tijdens de bouw van een huis en het installeren van apparatuur zijn er verschillende aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Als dit goed gedaan wordt zal de verwarming en het energieverbruik zo efficiënt mogelijk verlopen, waardoor er een minimum aan verlies en verspilling optreedt.
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen, om snel te besparen op verwarmings- en gaskosten. Het is vaak een kleine moeite die al gauw loont.
In Nederland kookt 70% van de huishoudens op aardgas. Het is een relatief goedkope manier om je eten te bereiden. Dit in tegenstelling tot koken op elektriciteit. Mocht je nog een kleine extra besparing willen doen, houdt deze tips eens in de gaten. Op de lange termijn zal je gasverbruik toch afnemen.
Een warmtepomp is een compleet systeem waarbij deze het huis voorziet in verwarming en warm water, net zoals een zonneboiler of een cv dat doet. Naast verwarmen kunnen sommige warmtepompen ook je huis koelen.
De voordelen van een groen dak hebben zowel een milieuvriendelijk als een geld besparend aspect. Zo zorgen groene daken voor betere isolatie van je huis..
Stoken op hout is weer helemaal terug in opmars mede doordat de prijzen van gas en elektra steeds duurder worden. Daarom enkele handige tips voor het rendabel en bewust stoken op hout.
Door het gebruik van een CV houtkachel kan je ervoor zorgen dat je tot wel 50% bespaart op je energierekening, aangezien de kosten van het hout en onderhoud vele malen lager zijn dan de kosten voor het aardgas of olie.
Isolatieglas kan al rendabel zijn ook al zijn je ramen nog niet aan vervanging toe. Door isolatieglas te gebruiken verhoog je het comfort en bespaar je op de stookkosten.
Het isoleren van je vloer is vaak een simpele en effectieve manier om energie te besparen en het milieu te ontzien.
Een nadeel van de radiator is dat deze ook warmte afgeeft aan de achterkant. Zo gaat er zeker bij een niet goed geïsoleerde muur een grote hoeveelheid aan warmte verloren.
De nieuwe generatie thermostaten laten exact zien hoeveel gas en stroom er in je huishouden wordt verbruikt, hierdoor krijg je meer inzicht in je energieverbruik en -kosten.
De Nuon E-manager sluit je eenvoudig aan op de gas- en elektriciteitsmeter en het internet. Hiermee kan je op ieder moment van de dag zien hoeveel energie er in jouw woning wordt verbruikt. Op afstand schakel je simpel apparaten aan of uit.
Wil jij geld besparen op jouw gasrekening? Bekijk hier onze vijf handige tips en betaal nooit meer teveel. Handig voor iedereen.
De slimme thermostaat maakt het mogelijk om flink te besparen op je energierekening. Denk aan de mogelijkheden door de controle en bediening van de thermostaat ook op afstand te kunnen regelen zodat je nooit onnodig stroom en/of energieverbruikers hebt aanstaan.
Houtpellets zijn CO2-neutraal, zuinig en het as gehalte is na verbruik minder dan 0,6%. Dit resterende as kunt u naderhand als compost in de tuin gebruiken.
Je energieverbruik kun je ook verlagen door te zorgen dat er minder verwarmd hoeft te worden, bijvoorbeeld door kunststof kozijn, isolerend glas in de ramen en goede isolatie van vloer, muren en dak.
Met een strenge winter in het vooruitzicht, is het geen slecht idee om nu al na te denken over manieren waarop bespaard kan worden op stookkosten. Immers, de dure wintermaanden zorgen dat het maandelijkse termijnbedrag bij je energieleverancier omhoog gaat.
De afwas is een dagelijks terugkerend klusje. De ene persoon heeft er een hekel aan en de andere vindt het juist weer rustgevend. Waar weinig mensen bij stilstaan is dat er tijdens de afwas een hoop drinkwater verbruikt wordt.
Al ons drinkwater komt gewoon uit de kraan stromen. Toch maken we ons vaak schuldig aan onnodig waterverbruik.
Wie een auto heeft moet hem ook schoon houden, maar bedenk wel dat je altijd kan besparen op verbruik en milieu.
Persoonlijke hygiëne is belangrijk voor een mens. In ieder huis vind je wel een badkamer met douche of bad.
Om warm water in huis te krijgen, heb je een boiler of geiser nodig. Deze verwarmen het water via gasverbranding of elektriciteit. Het is verstandig om tijdens het aanschaffen van een installatie goed te bedenken welke voor jou het beste is. Door de juiste installatie te nemen zal je dan al snel besparen op je gas- en waterrekening.
Een toilet is een must in ieder huishouden. Wel is het zo dat 28% van ons watergebruik door het toilet veroorzaakt wordt.
Een huis met tuin is heerlijk om te hebben. Vooral in de warmere maanden zit je lekker in je eigen tuintje tussen alle bloemen en planten. Het vergt wel een hoop onderhoud. Naast het onkruid wieden en gras maaien, moet al dat groen ook water krijgen. Op deze pagina vind je een aantal tips om je tuin waterbesparend te onderhouden.
Een minuutje minder lang douchen? We weten allemaal dat we hiermee water en dus wat euro’s op jaarbasis besparen. Echter besparen we hier niet alleen water mee, maar ook energie.
De vee industrie is de grootste verspiller van water op de wereld. Om een kilo rundvlees te produceren is in totaal 15.000 liter water nodig.
Het vooroordeel dat spaarlampen ongezellig zijn is al een tijdje achterhaald, het klopt dat het licht van de eerste generatie spaarlampen als ongezellig kan worden geclassificeerd. Echter door de ontwikkelingen in de afgelopen jaren is het licht veel warmer geworden.
Er zijn verschillende soorten verlichting op de markt zoals een spaarlamp, TL-buis, gloeilamp en de LED-lamp. Deze soorten hebben allemaal een ander energieverbruik en een andere levensduur.
Elke ruimte in een woning heeft wel één of meerdere lampen. Sommige branden, maar eventjes en sommige staan hele dagen te branden. Al deze verlichting kost een hoop energie. We hebben hier een aantal tips verzameld om te besparen op verlichting en de daaraan verbonden kosten.
Weet je nog, die ouderwetse gloeilampen? Super goedkoop waren die! Een spaarlamp werd al wat duurder en een LED-lamp is zelfs 10x zo duur.
Langzaam maar zeker wordt de overstap gemaakt naar de LED lamp. Met een goede reden, want een LED lamp is zuiniger, duurzamer en de mogelijkheden met dit type verlichting zijn ook nog eens vrijwel eindeloos.
Mooie buitenverlichting is vaak behoorlijk prijzig. Gelukkig kun je je tuin best mooi verlichten zonder dat je heel duur uit bent. Niet alleen kun je besparen op de maandelijkse kosten, maar ook in de aanschafprijs valt hier en daar flink te besparen!
Een grote ruimte is soms lastig te verlichten, zeker bedrijfsruimtes of openbare ruimtes. Hoe kun je deze nu verlichten op een duurzame én sfeervolle manier?
LED lampen werken op een laag voltage. Dit betekend dat ze bijzonder energiezuinig zijn. In vergelijking tot gloei- of spaarlampen verbruiken ze dan ook een stuk minder elektriciteit.
Veel lampen staan onnodig aan waardoor je hoge energierekeningen krijgt. Led lampen zijn de oplossing wanneer je van veel en opvallende verlichting houdt, maar niet teveel wilt betalen.
Moderne TL verlichting voor openbare locaties, garages en bedrijven zijn vaak LED TL buizen. Voordeel is dat deze tot ruim 40% minder energie verbruiken. De levensduur van de LED TL buis is ook drie maal langer.
LED verlichting biedt veel mogelijkheden voor jouw interieur. Het is erg duurzaam en kan op flexibele manieren ingezet worden. Hier vind je enkele voorbeelden van welke voordelen de verlichting in jouw huis heeft.
 
Energie poll
Waar denk jij in huis op te kunnen besparen?
Elektriciteit
Gas / Warmte
Water
Niets, ik verspil geen energie!

 

Energie ABC

ABCKijk ook eens bij het energie abc!
Hier vind je uitleg over de meest voorkomende begrippen in de energie wereld.
 Nieuwe bespaartips
Bespaar tools
Tip aanmelden
Privacy policy
Adverteren
Sitemap
Contact


Energie links
Energie ABC


Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
      Gebruik van apparatuur
      Verbruik van elektriciteit
      Elektriciteitsbesparend handelen
      Wees bewust van stroomverbruik
      Besparen op computers
      Koelkasten
      Wassen, drogen en strijken
      Elektrisch koken
      Bespaar op energieleveranciers
      Vergelijk energieleveranciers
      Minder stroom verbruiken
   Duurzame energie
      Bio-energie
      Omgevingsenergie
      Waterkracht
      Waterkrachtcentrales in Nederland
      Windenergie
      Zonnepanelen
      Praktische kant zonne-energie
      Zonnecollector
      Zonneboilers
      Zonnecelfolie
      Zonnepanelen kopen
      Duurzame energie produceren
      Wat bespaar ik met zonnepanelen?
      Meer besparen met zonnepanelen
      Bespaar met zonnepanelen
   Gas / Warmte
      Isoleer tegen warmteverlies
      Dicht alle gaten en kieren
      Gebruik de zon voor energie
      Tips voor installatie van cv
      Warmte/gas besparend handelen
      Koken op gas
      Een warmtepomp, iets voor mij?
      Groene daken als isolatie
      Stoken op hout
      CV houtkachel, goed alternatief?
      Soorten isolatieglas
      Vloer- en bodemisolatie
      Besparen met radiatorfolie
      Bespaar met slimme thermostaat
      Nuon E-manager
      Besparen op gas
      Besparen met een slimme thermostaat
      Besparen met houtpellets
      Besparen door te investeren
      Besparen op stookkosten
   Water
      Afwassen
      Kranen
      Besparen op het auto wassen
      Besparen in de badkamer
      Boilers en geisers
      Het toilet
      Tuinen
      Energiebesparing in de badkamer
      Waterverspilling in de vee industrie
   Verlichting
      Gezellig met spaarlampen?
      LED verlichting
      Verlichting
      Goedkope lichtbronnen
      LED lampen: bespaaropties en toekomstvisie
      Besparen op buitenverlichting
      Grote ruimte duurzaam verlichten
      Besparen met LED lampen
      Bespaar energie met ledverlichting
      Led TL lampen en armaturen
      Duurzame led verlichting