Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 20 October 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Het toilet
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Water > Het toilet

Het toilet

toiletEen toilet is een must in ieder huishouden. Wel is het zo dat 28% van ons watergebruik door het toilet veroorzaakt wordt. Er wordt schoon drinkwater gebruikt om onze kleine- of grote boodschappen het riool in te spoelen. Dit is goed voor de hygiëne, maar minder goed voor het milieu. Om dit water verbruik te beperken hebben we hier een aantal tips verzameld.

Koop een toilet met waterbesparingsknop.

Een waterbesparingsknop is een spoelknop van een toilet die de watertoevoer afknijpt. Zo kun je per spoelbeurt de hoeveelheid water doseren en verspil je geen onnodige hoeveelheden drinkwater.  Met deze spoelknop kun je zelf bepalen hoeveel er bij het doortrekken gebruikt wordt. Zo gebruik je niet constant de 10 liter schoon drinkwater in de stortbak. Op deze manier kan je tot wel 8.000 liter water per jaar besparen.

Mogelijk kunt u  een waterbesparende stortbak los aanschaffen. Nieuwe stortbakken hebben vaak een spoelonderbreking waarmee u zelf kunt bepalen hoeveel water er door de WC stroomt of hebben twee keuzeknoppen (voor kleine en grote hoeveelheid water). Op een bestaande stortbak is het soms ook mogelijk om zelf een spaarknop te zetten.

Verklein de inhoud van de stortbak

In een stortbak zit gemiddeld 10 liter water. Dit is vaak schoon drinkwater dat je regelrecht het riool in spoelt. Na elke spoelbeurt vult de stortbak zich vanzelf weer. Houd rekening met de inhoud van de stortbak als je een toilet installeert. Een kleinere stortbak doet zijn werk net zo goed, maar bespaart een hoop drinkwater.
Mocht je toch een grote stortbak hebben dan is kun je een trucje uitvoeren om de inhoud alsnog te verkleinen. Stop een plastic fles, gevuld met water, in de stortbak. Dit zorgt ervoor dat je al snel een paar liter water per spoelbeurt bespaart.

StortbakOok kan je een baksteen in de wateropslag van de WC leggen. Dit scheelt ongeveer 1 liter per spoelbeurt en is nog ruim voldoende om alles goed weg te spoelen. Het kost relatief weinig werk en per persoon scheelt het gemiddeld 1825 liter per jaar (gerekend voor 5 WC-bezoeken per dag). Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee!

Zet zelf je badkamertegels om op je kosten te besparen

Als je zelf een beetje handig bent met klussen dan kan het een hoop geld schelen als je zelf tegels kunt zetten en eventueel het leidingwerk kan onderhouden. Wandtegels van Megadumptiel.nl zijn erg voordelig te bestellen en uitermate geschikt voor jouw toilet of badkamer. Lees ook onze overige tips over zelf klussen en onderhoud in huis.Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting