Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 3 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    De CV houtkachel een goed alternatief op klassieke CV systemen
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Gas / Warmte > CV houtkachel, goed alternatief?

De CV houtkachel een goed alternatief op klassieke CV systemen

HoutkachelDe CV houtkachel is het tijdelijke antwoord op een eeuwige zoektocht naar kostenbesparende en milieuvriendelijke manieren van verwarming van je huis. De CV houtkachel kan het gehele huis voor zijn rekening nemen zonder daarbij fossiele brandstoffen zoals gas, olie en kolen te gebruiken. De CV houtkachel is nog niet zo populair, dat komt voornamelijk omdat deze manier van verwarmen relatief nieuw is.

De werking

De werking van een CV houtkachel is echter heel erg simpel. Daar waar klassieke houtkachels vaak een ruimte verwarmen, verwarmt de CV houtkachel een waterreservoir of waterleiding. Het verwarmde water stroomt vervolgens net zoals bij een traditioneel CV systeem door het gehele huis. De CV houtkachel kan zich in dit systeem zowel buiten als binnen bevinden aangezien de warmte middels het water wordt verspreid.

Voordelen

cv houtkachelHet CV houtkachel systeem heeft vele voordelen voor zowel de portemonnee als het milieu. Door het gebruik van een CV houtkachel kan je ervoor zorgen dat je tot wel 50% bespaart op je energierekening, aangezien de kosten van het hout en onderhoud vele malen lager zijn dan de kosten voor het aardgas of olie. Je bespaart dus aanzienlijk in financieel aspect, maar je ontziet tegelijkertijd ook het milieu. Aangezien de CO2 uitstoot veel lager is ten opzichte van het klassieke CV systeem met gas of olie. En wie wil nou niet een gezellig kacheltje hebben staan om aangenaam van te genieten in bijvoorbeeld de winter.

Jammer genoeg zijn er veel verhalen te vinden op internet die impliceren dat CV kachels gevaarlijk zijn, zo zouden CV houtkachels ontploffen of voor brandgevaar zorgen. Deze verhalen zijn in het leven geroepen door ervaringen met inferieure goedkope CV houtkachels. Deze kachels van slechte kwaliteit hebben vaak geen drukregelaar die voorkomt dat de druk te hoog oploopt, wanneer de druk vervolgens te hoog oploopt is er inderdaad gevaar voor ontploffing. Echter gebeurt dit niet bij een kachel met keurmerk aangezien deze zijn voorzien van een drukregelaar en bovendien grondig zijn getest.

Aanschaf

Het lijkt er dus op dat de CV houtkachel de oplossing is voor de volgende generatie, echter moet je wel op wat dingen letten bij de aanschaf van een CV houtkachel. Veel voorkomende problemen zijn onder andere dat de meeste kachels voor buiten van slechte kwaliteit zijn, het ontwerp gebrekkig is of de materiaal keuze ronduit slecht is. Het is dan ook vaak beter om wat dieper in de buidel te tasten zodat je een goede kwaliteit CV houtkachel aanschaft, zeker met oog op toekomstige slijtage en dergelijke. Deze investering zal zich op langere termijn namelijk dubbel en dwars terugbetalen.

Een ander ding om op te letten bij de aanschaf is de rookontwikkeling. Afhankelijk van je woonsituatie en omgeving kan dit namelijk voor overlast zorgen bij je buren.

Bespaar met pelletverwarming

Een CV-kachel zorgt uiteraard voor een gezellige sfeer in jouw woonkamer. Door het benutten van de warme lucht of water kunnen door een CV kachel eenvoudig meerdere ruimten in jouw huis  worden verwarmd.

CV kachels zijn er in allerlei soorten. De kachel kan worden gestookt op gas, hout, en overige soorten biomassa. Door gebruik te maken van geperste pellet of houtsnippers krijg je automatisch de perfecte dosering van de brandstof en stook je het meest voordelig.

 
 


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting