Toch had ik geluk: ik heb écht op kamers gewoond. Een flinke woonruimte met aparte slaapkamer én een balkon met prachtig uitzicht. Wie kan dát nu zeggen?!
Want dát is de eerste stap. Als je gaat studeren en je komt van verre, sluit je dan aan bij een studentenvereniging of dispuut en kijk of je zo een kamer kunt bemachtigen. Wees terughoudend als de kamer te mooi is om waar te zijn en de eigenaar/verhuurder ‘toevallig’ in het buitenland is voor zaken. Of je alvast een borg wilt storten. Niet doen!
Als je in een andere stad wilt studeren, kies je ook voor de (on-)mogelijkheden van die stad. Verken de stad op tijd en ga de mogelijkheden na bij een kamerverhuurbureau (vaak duur), studentenhuisvesting of studentenvereniging. Zijn er gastgezinnen, hospita’s, die een rustige kamer aanbieden? Kijk op sites waar prijzen inclusief servicekosten vermeld staan. Onderhandelen werkt vaak niet; je mag al blij zijn dat je een kamer hebt! Sluit altijd een contract en betaal nooit de helft contant. Grote kans dat een louche huisbaas je later nog verder uitknijpt. Wil je je in het studentenleven storten (maar wel voldoende studiepunten halen)?! Kies dan voor een traditioneel studentenhuis van jouw vereniging.Uiteraard kun je (het eerste jaar) spoorstudent blijven en zo een geschikte kamer zoeken. Prima als de afstand niet te groot is, hoewel je ook in de trein kunt studeren. Je kunt ook op lesdagen logeren bij een medestudent of... bij een leuk vriend(innet)je.
Sommige verenigingen hebben huizen opgekocht (door rijke papa’s) die nadien als studentenhuis doorgaan. Ook dat is mogelijk: huur met een aantal medestudenten een flat/huis (in de vrije sector) of koop desnoods een huis en laat een rijke papa dat later als melkkoe zien. Ga de huisvestingsvoorwaarden na, want niet elk huis mag als zodanig verhuurd of verkocht worden.
Voor onderhuur gelden ook strenge regels; dan kun je zomaar opeens op straat staan. Niet fijn in tentamenperioden. Je ziet soms advertenties waar studenten op zoek zijn naar een nieuwe huisgenoot. Probeer bij het hospiteren te achterhalen wat de sfeer is van het huis.
Bespaar op huishoudkosten
Aanschaf
Apparaten
Onderhoud
Eten & koken
Wonen
Koopwoningen
Huurwoningen
Op kamers
Ontdek de huurmarkt
Huurwoning delen
Besparen woonlasten voor studenten
Een huis huren
3 bespaartips voor je op kamers gaat
Verbouwingen
Keuken
Ramen en kozijnen
Badkamer
Interieur
Trappen en liften
Verhuizen
Overig
Afval & recycling