Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 17 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    10 tips voor een goedkope, duurzame badkamer
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Wonen > Badkamer > Een goedkope, duurzame badkamer

10 tips voor een goedkope, duurzame badkamer

Maak een goed badkamer plan

Voordat je je badkamer wilt gaan verbouwen of installeren, is het goed om eerst een goed plan te maken. Pak een stuk papier en maak een plattegrond van de beschikbare ruimte. Teken het bij voorkeur op schaal met de juiste maten erbij (in cm). Kijk waar de aanvoer en afvoerleidingen zijn. Vergeet ook de deuringang en ramen niet. Dan ga je kijken wat je er allemaal in wilt hebben en wat je maximaal beschikbare budget is. Overleg met je partner of huisgenoten en maak een realistisch plan dat past binnen de beschikbare ruimte.

Zelf doen of laten doen?

Als je eenmaal weet wat nodig is, dan kun je bepalen of je een bedrijf inhuurt om de werkzaamheden te verrichten, of dat je een deel of alles zelf wilt gaan installeren. Zelf doen kan veel geld besparen als je handig genoeg bent en begrijpt wat je doen wilt. Als je niet zo handig bent, geen tijd hebt of het kan betalen, dan is het inhuren van hulp een oplossing. Vaak kun je een goede deal sluiten als je sanitair en materiaal besteld bij een bedrijf dat ook de installatie kan verzorgen. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk prijzen en voorwaarden op websites.

Ligbad of douche? Of beide?

Een van de belangrijkste keuzes voor een badkamer is kiezen tussen een ligbad of douche. Of beide, afhankelijk van de ruimte, indeling en budget. Hou er rekening mee dat een bad meer kosten met zich meebrengt, een douche is nu eenmaal zuiniger met water en energie en neemt minder ruimte in!

Wel of geen toilet in badkamer?

Plan je ook een toiletset in de badkamer zelf? Of heb je daar al een aparte WC ruimte voor? Als je alles nieuw maakt of geheel verbouwen wilt, kun je er voor kiezen om een grotere ruimte op te splitsen, of juist een toiletruimte te integreren in je badkamer om zo meer ruimte te hebben.

Sanitair en kranen

Bij de inrichting van je badkamer kun je kiezen uit veel verschillende soorten sanitair componenten, zoals kranen, douchstang en douchekop, wastafels en badkamer radiatoren. Kijk wat de mogelijkheden zijn en vergelijk modellen en prijzen, Vaak zijn er goede alternatieven tegen een fractie van de prijs van dure, 'hippe' merkartikelen.

Tegels maken het verschil!

Voor zowel je badkamer, doucheruimte of toilet is een van de belangrijkste designaspecten de keuze van de wand- en vloertegels. Tegels maken een ruimte lichter or donkerder, maken het koel of juist warm, en patronen geven een eigen stijl en sfeer in iedere badkamer. Met name bij tegels is er oneindig veel keus en kun je door goed vergelijken veel geld besparen. Ook als je geen budget hebt voor een hele badkamerverbouwing, kan het veranderen van de tegels al een wereld van verschil maken!

Onder andere bij Megadump in Tiel is er keuze uit een zeer ruim assortiment wand- en vloertegels en ben je zeker van een goede prijs.

Vloerverwarming of radiator?

Let ook op de wijze waarop je je badkamer wilt verwarmen. Als je een nieuwe badkamer aanlegt of geheel verbouwd, kan het een goede keuze zijn om vloerverwarming aan te leggen. Alhoewel de installatiekosten hoger zijn dan een radiator, levert het een meer zuinige en aanzienlijk comfortabeler verwarming op. Bij de keuze voor radiatoren kun je rekening houden met modellen waarop je meerdere handdoeken kunt ophangen en drogen.

Denk bij aanleg ook aan de isolatie van je badkamervloer, muren en ramen.

Kies de juiste warmwatervoorziening

Voor zowel douche als bad heb je warm water nodig, en vaak in relatief grote hoeveelheden. Kies daarom een energiezuinige warmwatervoorziening die niet alleen geld bespaart, maar die ook goed is voor het milieu. Er is veel keuze in geisers en cv ketels. Een gecombineerde cv en warmwaterketel is aan te raden. Let daarbij op het energielabel: een hoog rendement HR ketel is aan te bevelen. Kijk ook of er subsidiemogelijkheden zijn voor aanschaf van een duurzame cv ketel.

De Consumentenbond heeft een handig overzicht met goede informatie over het maken van de juiste keuze verwarming.

Nieuwe energie wetgeving in Nederland

Sinds het ondertekenen van de Parijse klimaatakkoorden, heeft Nederland zich verplicht gesteld om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland binnen enkele jaren aanzienlijk te reduceren. Het kabinet heeft daarom besloten om met name de gaslevering in Nederland te gaan verminderen. Hierdoor mogen er binnenkort geen nieuwe woningen meer aangesloten worden op het gasnet.

Warmtepomp

Om ook zonder aardgas toch je huis te kunnen verwarmen en warm water op te wekken, kun je gebruik maken van een zogenaamde warmtepomp. Deze geavanceerde verwarmingsinstallaties zijn bedoeld voor huizen met een goede isolatie. De hogere aanschafprijs kan veelal terugverdiend worden door de lagere energiekosten. Ook zijn er subsidies voor particulieren beschikbaar.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten
 
   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
   Eten & koken
   Wonen
      Koopwoningen
      Huurwoningen
      Verbouwingen
      Keuken
      Ramen en kozijnen
      Badkamer
         Verbouwing badkamer
         Een goedkope, duurzame badkamer
         Tips voor een nieuwe douchekraan
      Interieur
      Trappen en liften
      Verhuizen
      Overig
   Afval & recycling