Wist je dat je energie kunt besparen met behulp van een waterontharder? Hoe dat mogelijk is en hoe dat in zijn werk gaat, leggen we je precies uit in dit artikel.
Hoe werkt een waterontharder?
Een waterontharder zorgt ervoor dat het water zachter wordt. Logisch zul je zeggen, dat geeft de naam tenslotte al aan. Maar hoe gebeurt dit dan? In ons leidingwater zit kalk (calcium) en magnesium. De hoeveelheid kalk en magnesium bepaalt de hardheid van het water. Dit harde leidingwater wordt in de waterontharder door een cilinder geleid. Deze cilinder die ook wel ionenwisselaar wordt genoemd, bestaat uit bolletjes van kunsthars. Deze zorgen ervoor dat het kalk en magnesium zich hieraan vastplakken. Op die manier worden ze uit het water verwijderd en wordt het harde water veranderd in zacht water.
Onthardingszout neemt kalk en magnesium mee
Je kunt je voorstellen dat de bolletjes in de ionenwisselaar op een gegeven moment verzadigd zijn. Om definitief van de kalk en magnesium af te komen moet je
onthardingszout kopen. Wanneer je een tablet onthardingszout toevoegt aan de waterontharder, lost dit op in het aanwezige water. Het zoute water stroomt vervolgens door de ionenwisselaar en neemt zo de kalk en magnesium van de bolletjes mee. Omdat je waterontharder is aangesloten op je riool wordt het 'vieze' water met kalk en magnesium vanzelf afgevoerd. Het is nu nog slechts een kwestie van goed doorspoelen van de ionenwisselaar zodat het zoute water weer zoet wordt. Je waterontharder doet dit allemaal automatisch, daar heb je dus geen omkijken naar. Maar je kunt wel weer dagenlang profiteren van de voordelen van zacht water. Wanneer je onthardingszout aanschaft hou er dan rekening mee dat hoe beter de kwaliteit van het zout is, hoe efficiënter je waterontharder werkt.
Slim energie besparen door minder kalkaanslag
Vooral kalk heeft de eigenschap om zich vast te kleven aan de verwarmingselementen in bijvoorbeeld je vaatwasser of wasmachine. Dat is niet alleen schadelijk voor je apparaat, en kan de levensduur aanzienlijk verminderen, het betekent ook dat je meer energie verbruikt. Wanneer je te maken hebt met kalkaanslag op verwarmingselementen betekent dit namelijk dat deze minder goed functioneren. Waardoor ze veel minder rendement opleveren. Dit komt omdat de kalkaanslag als een soort van isolatiedeken werkt. Hierdoor duurt het veel langer voordat je apparaat voldoende opgewarmd is. Wanneer je warmwaterapparatuur kalkvrij is, verspil je dus vanzelf veel minder energie, met als gevolg dat je uiteindelijk ook bespaart op de energiekosten. Ga maar na, naast de eerder genoemde wasmachine en vaatwasser zijn ook de centrale verwarming, waterkoker, koffiezetapparaat gevoelig voor kalkaanslag. Ook je douchekop profiteert van het zachte, van kalk ontdane water.
Tel uit je winst!
Hoe minder kalkaanslag, hoe lager je energierekening. Dat zal inmiddels duidelijk zijn. Voor een gezin van 4 personen kan het gebruik van een waterontharder een besparing op de energiekosten opleveren van zo'n 87 euro per jaar. Dit wordt ook bevestigd door een onderzoek van het Amerikaanse Batelle Institute. Dankzij het gebruik van zacht water kunnen bijvoorbeeld geisers en boilers tot wel 50% energie besparen. Bovendien zo bleek uit het onafhankelijke onderzoek dat de verschillende apparaten veel langer meegaan wanneer zij op zacht water werken. Of het nu gaat om een douchekop of een vaatwasser, ze bleven vrijwel net zo nieuw als toen ze werden aangeschaft. Dat scheelt naast de bezuiniging op de energiekosten, dus ook in de kosten van onderhoud. Tel uit je winst!