De vee
industrie is de grootste verspiller van water op de wereld. Om een kilo
rundvlees te produceren is in totaal 15.000 liter water nodig, voor een kilo
varkensvlees 6.000 liter en een kilo kip 4.300 liter. Dit zijn erg hoge getallen, voornamelijk door de
teelt van veevoer. Voor de productie van van plantaardig voedsel is veel minder
water nodig.
Watergebruik in de vleesindustrie
Van al het water dat in Nederland gebruikt wordt is één procent nodig voor het watergebruik in huis en maar liefst 43 procent is nodig voor de productie van vlees, eieren en zuivel.
Minder vlees en dierproducten eten is daarom de meest effectieve manier om water te besparen. Door een dag geen vlees te eten bespaar je zo al 1366 liter water!
Naast het besparen van water verminder je de uitstoot van broeikasgassen door minder vlees en dierproducten (zuivelproducten en eieren) te eten. De vleesindustrie produceert namelijk meer broeikasgassen dan alle auto’s, vrachtwagens, vliegtuigen en schepen samen.