Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 25 October 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Is Black Friday een wassen neus of niet?
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Aanschaf > Aanbiedingen & kortingen > Black Friday een wassen neus?

Is Black Friday een wassen neus of niet?

In Amerika is Black Friday al sinds jaar en dag een begrip. Traditiegetrouw is er na Thanksgiving een grote uitverkoop dag. Op deze dag wordt er door resellers en de middenstand met prijzen gestunt. De meeste amerikanen zijn dan vrij en hebben dus alle tijd om eens lekker (online) te gaan shoppen. Nu lijkt het er op dat samen met Halloween er twee amerikaanse tradities ook in Europa en Nederland lijken aan te slaan. Sinds een paar jaar zijn er ook in Nederland steeds meer reclames te horen die ingaan op de Black Friday. Of is het toch vooral een wassen neus. Gelukkig lijkt dit mee te vallen, toch willen we je even laten zien waar je dan wel op moet letten.
black-friday.jpg

Kortingen zorgen voor een vertekend beeld

Een ding die ons opviel bij de wijze waarop de aanbiedingen worden aangeboden. Want het feit dat een prijs is verlaagt wil niet automatisch dat het daarmee ook de goedkoopste is in alle aanbiedingen. Door de kortingspercentages wordt ons een beetje roet in de ogen gestrooid. We zijn geneigd om ons blind te staren op de korting die wordt geboden bij een bepaalde retailer vergeten dus verder te kijken. Een slimme marketingtruc.

Onze eerste tip is dan ook om toch vooral nog even door te shoppen bij het zien van een aanbieding. Er zijn tal van goede prijsvergelijkers in omloop. Het handige van deze vergelijkers is hierbij ook nog eens dat er ook reviews bij staan.
Ook hier willen we bij waarschuwen. Lees de reviews goed door om in te schatten welke echt zijn en welke niet.  De reviews die van weinig waarde zijn haal je er dan zo uit.

Aanbiedingen kunnen gedaan zijn nadat eerst de prijs is opgedreven

Een verhaal die ook de ronde doet is dat producten eerst in prijs worden verhoogd zo vlak voor Black Friday waardoor er extra grote kortingen gegeven kunnen worden. De korting wordt dan aangegeven als 40% maar als je er reëel naar kijkt  en uitgaat van de oorspronkelijke prijs dan is de korting in feite maar 20%. Wat retailers dan doen is het opvoeren van de advies prijs. Vooral in het begin toen Black Friday begon aan te slaan in 2014 werd deze methode door menig keten toegepast. Toen dit na een paar jaar uitkwam werden ze door Autoriteit Consument en Markt op de vingers, getikt. De ACM wilde toen niet zeggen om welke ketens het ging. Maar er zouden toen enkele speelgoedzaken bij betrokken zijn, zoveel wilde ACM dan wel toezeggen. De Consumentenbond bekeek de zaak ook noemde wel wat namen, zo zouden Bol.com, Blokker en Fonq zich aan deze werkwijze schuldig gemaakt hebben.

Ook dit jaar is er gekeken en gecontroleerd op dergelijke praktijken. Bij deze controle zijn er geen alarmerende veranderingen waargenomen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Conclusie: Is Black Friday okay voor de economie alleen voor de portemonnee van de consument?

Mensen zullen meer gedreven zijn om producten te kopen dat is zeker, dit is vooral te danken aan de naamsbekendheid van de koopjesdag. Het leidt tot oplettendheid voor koopjes van de consument. Veel van deze kopers zullen dan ook zorgen voor een stijging van de omzet van  winkeliers (echt veel winst zullen ze er niet op maken).  Het effect van dit koopgedrag is voor de lange termijn echter maar klein.  Dit zien we terug op de  beurzen want alhoewel de beurzen ook dit jaar weer  met een piek begonnen leert de ervaring dat de rest van de dag blijven de koersen vrij vlak blijven of zelfs zakken. 

Beurzen zijn wel een goede indicator voor de economische gezondheid

Toch is het voor beleggers wel een goede indicator als het gaat om het meten van de gezondheid van economie. Als de koersen stabiel zijn kan dit aangeven dat er sprake is van een stabiele economie. Maar meer als dat is het dan ook niet.

(Als je trouwens in de aandelen zit, of je wilt graag gaan beleggen dan is Black Friday wel de dag om te kopen, want op deze dag kan je veel aandelen vaak  voor een lage prijs aanschaffen.)

Bereikt Black Friday wel zijn beoogde doel?

Het doel van Black Friday - om namelijk een piek in de omzet voor het laatste kwartaal te genereren - en  zo in de zwarte cijfers te belanden lijkt minimaal. De boost zal voor sommige winkeliers genoeg zijn maar voor de meeste is het effect toch te klein.

En voor de consumenten?

Voor consument best wat geld in de zak te houden op deze dag. En de dagen daarna ook, Black Friday is vaak een paar dagen en loopt over in Cyber monday. Bekijk de aanbiedingen overweeg deze rustig, neem de valkuilen in ogenschouw. En als je dit onthoudt dan is er best wat geld in de zak te houden zo aan het einde van het jaar.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten
 
   Aanschaf
      Kleding
      Baby's & kinderen
      Aanbiedingen & kortingen
         Supermarkt aanbiedingen
         Vergelijk prijzen
         Kies de beste winkel uit
         Maak gebruik van kortingen
         Kortingsbonnen en groepskorting
         Besparen op online shoppen
         Besparen met shoppen
         Besparen met kortingscodes
         Bespaartips decembermaand
         Apps om geld mee te besparen
         Kopen bij cashback sites
         Cadeaus kopen in de sale
         Populariteit van Singles day
         Black Friday een wassen neus?
      Bereid je goed voor
      Besparen op kosten van je huisdier
      Stop abbonnementen
      Besparen op maandelijkse lasten
      Bespaar op tuinmeubelen
      Voordelig een tuinset kopen
   Apparaten
   Onderhoud
   Eten & koken
   Wonen
   Afval & recycling