Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 26 October 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Glas en papier
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Afval & recycling > Glas en papier

Glas en papier

Afvalscheiding van glas en papierHet verwerken van afval, zoals onder andere glas, karton en papier, duurt vaak lang en gaat niet gemakkelijk. Vandaar dat veel meer instellingen en mensen ervoor kiezen om de afval tegenwoordig te scheiden. Het uitgangspunt van afvalscheiding is dat het afval waardevolle materialen bevat die hergebruikt kunnen worden. Dit recyclen van materiaal zorgt er weer voor dat nieuwe producten gemaakt kunnen worden met minder grondstoffen, energie en dus ook geld. Door de afvalscheiding kan het glas en papier gemakkelijk hergebruikt worden, je bespaart daarmee niet alleen het milieu maar ook je portemonnee.

Glas

Van al je oude glas wordt weer nieuw glas gemaakt, het kan immers gemakkelijk gesmolten worden aangezien glas smelt bij lagere temperaturen dan zijn componenten. Vaak kan je het glas in een glasbak deponeren die je kan vinden in de buurt van winkels. Let bij het deponeren van je glas er wel op dat je geen verontreinigingen in de glasbak gooit zoals doppen, papier en/of aarde, dit kost in het verwerkingsproces namelijk extra tijd en moeite.

Glasbak

Sommige glasbakken hebben niet één maar drie compartimenten waar je het glas in kan doen, deze scheiding is op basis van glaskleur. In het algemeen heb je drie verschillende glaskleuren namelijk wit, groen en bruin. Van wit glas maken ze weer nieuw wit glas en hetzelfde geld voor groen en bruin, als je maar één compartiment hebt dan wordt daar bruin glas van gemaakt.
Over het algemeen kan al het verpakkingsglas regelrecht de glasbak in. Al het ander glas  zoals theeglazen, drinkglazen en ovenschalen is niet geschikt voor hergebruik. Deze kan je het beste bij de glashandel of restafval zetten.
Door het hergebruik van glas wordt er 30% in energie en 50% in materiaalkosten bespaart bij het maken van nieuw glas. En het mooie van het hergebruik van glas is dat deze cyclus oneindig door kan gaan.

Papier en karton

Papier en kartonPapier en karton kan meerdere malen hergebruikt worden door er nieuw papier en karton van te maken. Het is zelfs zo dat in Nederland de grondstof voor de papierindustrie voor bijna 75% bestaat uit oud papier en karton.
Het oude papier en karton kan je meestal aan straat zetten of in een papierbak gooien, vaak worden deze door de gemeente opgehaald op vaste momenten in de maand, informeer hierover bij je gemeente.
Dit betekent jammer genoeg niet dat je gewoon al je karton en papier daar kan dumpen. Zo kan je geen grote kartonnen verpakkingen van bedrijven bij het oud papier zetten, hiervoor zijn vaak andere manieren om deze in te leveren. De oud papier regeling is vaak alleen bedoelt voor huishoudens, aangezien huishoudens daar ook voor betalen middels een reinigingsheffing.

Wat mag er niet in de papierbak?
Je mag niet alle soorten papier in de papierbak gooien. Zo is ongeveer 15% van het oud papier en karton niet herbruikbaar, hierbij gaat het om zuivel- en frisdrankverpakkingen, luiers en maandverband waar papier in verwerkt zit. Vaak kan je de frisdrank- en zuiververpakkingen er nog wel in deponeren alleen deze worden verbrandt in plaats van hergebruikt.

Kortom bespaar jezelf een grote hoeveelheid afval en vuil en lever alles gescheiden in, dat is goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee!


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten
 
   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
   Eten & koken
   Wonen
   Afval & recycling
      Papierverspilling
      Glas en papier
      Klein chemisch afval en apparaten
      Afvalscheiding: kleding en schoenen
      Zelf compost maken
      Hergebruik batterijen
      Regenton
      Binnenmilieu