Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 20 October 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Klein chemisch afval en apparaten
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Afval & recycling > Klein chemisch afval en apparaten

Klein chemisch afval en apparaten

AfvalDoor afval te scheiden blijft er minder gewoon huisvuil (of restafval) over. Dat scheelt milieubelasting, want afvalverwerking kost energie en veroorzaakt broeikasgassen.

ChemokarAls KCA op de stortplaats ligt of wordt verbrand komen er vaak veel schadelijke stoffen vrij, die men uiteraard wil voorkomen. Omdat klein chemisch afval heel divers zijn er aparte stromen voor verwerking. Bewaar de verschillende producten dus apart, en lever ze apart in. Een deel van de materialen is geschikt voor hergebruik. De rest wordt onder speciale omstandigheden verbrand of gestort. Om een idee te krijgen van wat je nou wel of niet bij het KCA moet inleveren hebben we twee lijstjes gemaakt.


BatterijenWel bij KCA: Accu & batterij, benzine & afgewerkte oliën, salpeterzuur en zoutzuur, foto ontwikkelaar, injectienaalden, medicatie, spaarlamp en tl-lamp, verf en lak etc.


Niet bij KCA: Spiritus, armaturen, stiften en balpennen, nagellak, ontkalkmiddel, lege spuitbussen, lege verfblikken en vlekverwijderaar etc.

KCAUit een groot deel van het ingezamelde klein chemisch afval, vanaf nu KCA genoemd, worden grondstoffen teruggewonnen die weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Zo wordt het zink uit batterijen en accu’s vaak gebruikt voor het maken van dakgoten en het staal uit dezelfde batterij kan gebruikt worden voor de fabricatie van spijkers en dergelijke. Cadmium uit de batterij wordt vaak hergebruikt in een nieuwe batterij. Het glas van tl-buizen en lampen wordt hergebruikt bij het maken van nieuwe lampen en zelfs olie wordt weer hergebruikt bij het maken van brandstof. Zo zie je maar weer dat bijna alles kan worden hergebruikt. Al het KCA wat niet meer gebruikt kan worden gaat helaas naar speciale verbrandingsovens, waar ze door hoge temperatuur veilig vernietigd worden. Het is dan ook om deze reden dat de hoeveelheid KCA flink is afgenomen in de afgelopen 10 jaar.

Recycling van apparaten

Recycling apparatenOf de weggegooide apparaten nog werken of niet, recycling is altijd goed. Materialen zoals ijzer, aluminium, koper, glas en kunststoffen zijn vaak geschikt voor hergebruik. Eventuele schadelijke stoffen uit de elektrische apparaten, in bijvoorbeeld koelkasten en tv's, worden bij recycling apart verwerkt zodat ze geen schade kunnen aanrichten in ons milieu. Tot elektrische apparaten behoren trouwens ook elektrisch gereedschap, kantoorapparatuur en lamphouders.
Het scheiden van apparaten is een makkelijker verhaal. Bij de aankoop van je wasmachine of ander elektrisch huishoudelijk materiaal betaal je een verwijderingsbijdrage. Deze verwijderingsbijdrage is niks anders dan de kosten voor het milieuvriendelijk verwerken van het apparaat. Je kan een oud apparaat dan ook gratis inleveren bij de winkelier, bijvoorbeeld als je iets nieuws koopt, of je levert deze in bij de gemeente.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten
 
   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
   Eten & koken
   Wonen
   Afval & recycling
      Papierverspilling
      Glas en papier
      Klein chemisch afval en apparaten
      Afvalscheiding: kleding en schoenen
      Zelf compost maken
      Hergebruik batterijen
      Regenton
      Binnenmilieu