Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 25 October 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Zelf compost maken
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Afval & recycling > Zelf compost maken

Zelf compost maken

CompostVan groente-, fruit- en tuinafval (gft) kan je makkelijk zelf compost maken. Zo help je de afvalberg verkleinen. En je verandert de gft-afval in een belangrijke grondstof voor je tuin of plantenbak. Gratis en voor niets. In plaats van je groen- fruit en tuinafval te scheiden en in te leveren is zelf composteren een uitstekend alternatief.

Onderhoud composthoop

Als de composthoop goed wordt opgezet dan levert je dat alleen maar voordelen op, echter als je niet op de samenstelling van je composthoop let dan produceer je broeikasgassen. Om dat te voorkomen moet je onder andere letten op de doorluchting, variatie, vochtigheid en samenstelling.
Draag er zorg voor dat er altijd voldoende lucht in de composthoop zit, dit kan je bereiken door de composthoop elke zes weken om te draaien. Dit versnelt het proces en voorkomt de vorming van broeikasgassen.

Zelf compost maken 


Een composthoop moet zo veel mogelijk bestaan uit verschillende materialen die vochtig, droog, stevig, slap, koolstofrijk of stikstofrijk zijn.
Naast de variatie en voldoende lucht is het ook belangrijk om de vochtigheid van de composthoop in de gaten te houden, deze mag niet te nat of droog worden. Een composthoop kan je dus het beste niet in het openveld of onder een afdak plaatsen, een halfbeschutte plek zoals onder een boom is dan alternatief.
Met een goed uitgevoerde composthoop ontzie je het milieu en kan het je ook geld besparen, aangezien je altijd humus in de buurt hebt en minder groente- fruit- en tuinafval hebt.

Compostbakken

CompostbakAls je zelf gaat composteren dan kan je kiezen uit drie systemen: een open systeem de zogenaamde composthoop voor in de tuin, een half gesloten systeem bestaande uit een compostbak voor hoofdzakelijk tuinafval of een gesloten systeem die geschikt is voor een balkon of keuken.
De composthoop heeft al vrij snel minimaal één meter nodig in zowel de hoogte, breedte als lengte om optimaal te kunnen werken. De composthoop zal door het proces gedeeltelijk inzakken en inkrimpen. Je kan de composthoop overal plaatsen zolang deze maar vrij ligt, wel is het handig de bodem af te dekken zodat je bij het afgraven weet tot hoever de composthoop gaat.

Tuinkussens opbergen of tuingereedschap kan eenvoudig in handige regenbestendige opbergboxen om meer ruimte te creëren in de tuin.


Compost bakkenIn tuinen met minder ruimte kan je beter gebruik maken van een half open compostbak, deze kan je in diverse materialen en vormen verkrijgen bij diverse tuincentra.
Naast half open zijn er ook gesloten compostbakken, deze hebben als voordeel dat ze minder te ruiken zijn en ze zijn ook verkrijgbaar in kleiner formaat mocht dat nodig zijn. Vaak werken gesloten compostbakken wel met hulpmiddelen d.w.z. er zijn supplementen nodig om het compostproces in werking te stellen.Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten
 
   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
   Eten & koken
   Wonen
   Afval & recycling
      Papierverspilling
      Glas en papier
      Klein chemisch afval en apparaten
      Afvalscheiding: kleding en schoenen
      Zelf compost maken
      Hergebruik batterijen
      Regenton
      Binnenmilieu