Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 26 September 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Gebruik de aanwezige technische hulpmiddelen
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Auto > Techniek > Gebruik technische hulpmiddelen

Gebruik de aanwezige technische hulpmiddelen

Deze tip sluit aan bij het onderwerp ‘rijgedrag’ omdat de genoemde hulpmiddelen je ondersteunen bij het in de praktijk brengen van een bepaald rijgedrag. Door gebruik te maken van hulpmiddelen die vaak al aanwezig zijn in je auto (zoals bijvoorbeeld cruise control Cruise Control of een boordcomputer) kan je het brandstofverbruik met vele procenten terugdringen.

Cruise control

De cruise control zit bijvoorbeeld in veel nieuwe auto’s al standaard ingebouwd. Bij gebruik zorgt dit voor een gelijkmatige snelheid wat het brandstofverbruik ten goede komt. Een cruise control kan de snelheid van de auto veel beter constant houden dan dat zelfs een geoefende bestuurder dat kan. Een gelijkmatige snelheid is beter dan telkens afremmen en weer optrekken (hoe zachtjes ook) omdat afremmen en weer optrekken veel meer energie kost dan het handhaven van een constante snelheid.
Het gebruik van een cruise control zorgt er ook voor dat niet ongemerkt de maximum snelheid wordt overschreden, wat weer bekeuringen uitspaart.
Regelmatig gebruik van de cruise control kan een besparing van 5 tot 10% opleveren. Met regelmatig gebruik wordt niet alleen de snelweg bedoeld; ook tijdens stadsritten (waar u misschien maar enkele minuten 50 km/u kunt rijden) is het de bedoeling om de cruise control te gebruiken.
Nog meer voordeel: schaft u een nieuwe auto aan  met cruise control, dan krijgt u van de overheid een korting van €325,- op de BPM BPM.

Achteraf inbouwen

Een cruise control kan je ook achteraf laten inbouwen. Dit is echter wel vrij prijzig; je zal dus moeten kijken of je de investering er binnen afzienbare tijd uit zult halen.

Boordcomputer

cruise control en in-car functiesOok zijn sommige nieuwe auto’s uitgerust met een boordcomputer die verschillende statistieken omtrent het brandstofverbruik weergeeft. Een handige statistiek is het huidige verbruik in liters per kilometer. Zo kan je direct zien welke rijstijl het zuinigst is. Met behulp van dit soort apparatuur is het ook mogelijk om de uitdaging met jezelf aan te gaan en te proberen om je verbruik steeds te verbeteren. Kijk je voor de grap eens naar het verbruik als je 80 km/u gaat rijden achter een vrachtwagen . Je zal zien dat het verbruik dan beduidend lager is dan normaal. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van boordcomputers met verbruiksindicatie een besparing oplevert die de 10% nadert.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op vervoerskosten
 
   Auto
      Techniek
         Gewicht verminderen
         Rijden op plantaardige olie
         Zorg dat de banden goed op spanning zijn
         Gebruik synthetische motorolie
         Gebruik technische hulpmiddelen
         Beperk electriciteit in de auto
         Laat de wielen uitlijnen
         Behoud de stroomlijn van uw auto
         Pas eco-tuning toe op uw auto
         Banden met een lage rolweerstand
      Rijgedrag
      Tanken
      Onderhoud
      Flitspalen
      Aanschaf
      Collectief
      Overig
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
   Motor
   Fiets
   Prive vervoer