Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 26 September 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Zorg dat de banden goed op spanning zijn
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Auto > Techniek > Zorg dat de banden goed op spanning zijn

Zorg dat de banden goed op spanning zijn

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de autorijders met een verkeerde bandenspanning rijdt. In de meeste gevallen zijn de banden te zacht.

Controleer je bandenspanning regelmatig. Minimaal elke 14 dagen, maar vaker is beter. Controleer alleen als de banden koud zijn, dus als er maximaal 3 kilometer mee gereden is.

Maximale spanning

Voor een nog lager brandstofverbruik kan je de banden oppompen tot maximale spanning zoals deze vereist is bij volledige belading (dat vind je in het onderhoudsboekje van je auto). Dit is dus harder dan het normale maximum. Hier kleven echter wel nadelen aan, want de banden zullen iets sneller slijten en ook de grip neemt af.

Besparing

De juiste spanning van de banden levert een brandstofbesparing van 2 tot 5% op. Je  kan met de juiste bandenspanning tot wel €125,- per jaar besparen.
Een besparing merk je niet alleen aan het brandstofverbruik, maar ook aan onderhoudskosten: een 20% te lage spanning van de banden verkort de levensduur van een set banden met 25%.

Stikstof

stikstof in de bandenVoor diegenen die de bandencontrole nog wel eens vergeten: vul je banden met stikstof. Zo blijven je banden 4 keer zo lang op de juiste spanning. Ook verlengt het de levensduur van de band omdat stikstof minder snel opwarmt en schoner is (normale perslucht bevat nog wel eens vocht en vuil).
Het vullen van je banden met stikstof kan bij veel autobandencentra of garages. Bij sommigen is het gratis, bij anderen kost het een paar euro. Desalniettemin betaal je bij veel tankstations tegenwoordig ook al gauw €0,50 voor het oppompen van je banden.
Als je stikstof in je banden laat pompen moet je er wel rekening mee houden dat de spanning 0,3 bar groter moet zijn dan bij normale perslucht.

Besparen op aanschaf autobanden

Bij Bandenjager.nl vindt je een ruime selectie kwaliteitsbanden die voordelig worden aangeboden. Vaak zijn er voordelige tips en kortingen, maar uiteraard leveren zij ook de banden van de grote merken, zoals Michelin, Pirelli, Continental, Goodyear en Vredestein.
Gewoontes
Hoe vaak meet u de bandenspanning van uw auto?
(bijna) nooit
5 keer per jaar of meer
1-4 keer per jaarBeoordeel de tip(s) op deze pagina:


Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op vervoerskosten
 
   Auto
      Techniek
         Gewicht verminderen
         Rijden op plantaardige olie
         Zorg dat de banden goed op spanning zijn
         Gebruik synthetische motorolie
         Gebruik technische hulpmiddelen
         Beperk electriciteit in de auto
         Laat de wielen uitlijnen
         Behoud de stroomlijn van uw auto
         Pas eco-tuning toe op uw auto
         Banden met een lage rolweerstand
      Rijgedrag
      Tanken
      Onderhoud
      Flitspalen
      Aanschaf
      Collectief
      Overig
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
   Motor
   Fiets
   Prive vervoer