Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 26 September 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Rijden op plantaardige olie
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Auto > Techniek > Rijden op plantaardige olie

Rijden op plantaardige olie

Heb je een dieselauto? Dan kan je geheel of gedeeltelijk op plantaardige olie gaan rijden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn hier geen ingewikkelde ombouwingen voor nodig. Mits je het bij gedeeltelijk rijden op plantaardige olie houdt. Om geheel op plantaardige olie te rijden, komt er wel een ombouw om de hoek kijken.

Omdat er over dit onderwerp nog veel onduidelijkheid bestaat, zullen wij je globaal informeren en een aantal links geven naar websites die er dieper op ingaan. Wij adviseren je om eerst voldoende informatie te vergaren voordat je geheel of gedeeltelijk gaat rijden op plantaardige olie. Dit om eventuele problemen te voorkomen.

Plantaardige olie versus normale diesel

Plantaardige olie verschilt op twee belangrijke punten van normale diesel van de pomp.
Ten eerste heeft plantaardige olie een hogere viscositeit. Dat betekent dat deze olie stroperiger is. Om een dieselauto geschikt te maken voor 100% plantaardige olie, moeten de brandstofleidingen, gloeibougies, brandstofpomp en verstuivers aangepast worden. De diameter van de brandstofleidingen (om de brandstof van de tank naar de motor te vervoeren) moet 8 tot 10 millimeter groter worden.
Ten tweede is de ontstekingstemperatuur vier maal zo hoog. Bij een warme motor is dat niet erg, maar bij een koude motor kan dit problemen geven. Daarom wordt bij een ombouw de plantaardige olie elektrisch voorverwarmd. Hierbij wordt een temperatuur tussen de 70 en 90 graden celsius nagestreefd.

Het economische voordeel van plantaardige olie ten opzichte van normale diesel is niet een lager verbuik maar de lagere literprijs. Het verbruik zal licht stijgen.

Veel mensen stappen ook over op plantaardige olie vanwege de milieuvriendelijkheid. De uitstoot van schadelijke deeltjes is beduidend lager dan bij normale diesel.

Biodiesel

kit voor biologische dieselBiodiesel is niet hetzelfde als plantaardige olie. Biodiesel is bewerkte plantaardige olie waardoor het net zo dun is als gewone diesel. Er zijn dan dus geen aanpassingen aan leidingen en motor nodig. Door de toevoegingen heeft biodiesel een sterk reinigende en smerende werking. Sommige auto’s bevatten rubbers en materialen in het brandstoftraject die hier niet goed tegen kunnen waardoor u tegen hogere onderhoudskosten kunt aanlopen.
Er is ook apparatuur op de markt waarmee u zelf biodiesel kunt maken.

Ons advies

Wil je zonder grondig onderzoek toch snel aan de slag met plantaardige olie als brandstof? Dan raden wij je aan om niet geheel op plantaardige olie te gaan rijden. Als je diesel mengt met 15 tot 20% plantaardige olie in de zomer (boven de 10 graden celsius) en 0 tot 5% in de winter (onder de 10 graden celsius), dan zijn er nauwelijks nadelen voor je auto.
Als je het gebruik van slaolie ook nog eens afwisselt met het rijden op 100% diesel, dan is de kans op problemen nog kleiner. Dan voeg je de ene tankbeurt wel slaolie toe en de daarop volgende keer weer niet, de volgende keer weer wel, etc.

Let op: kijk wel of je auto geschikt is voor slaolie. Sommige moderne dieselauto’s hebben er toch wat moeite mee.

De volgende tabel laat zien hoeveel je per jaar kunt besparen. Er wordt uitgegaan van een mengverhouding van 5% als de temperatuur onder de 10 graden celsius ligt (6 maanden per jaar) en een verhouding van 15% als de temperatuur hoger is dan 10 graden celsius. Ook wordt uitgegaan van een gemiddeld verbruik van 1 liter op 15 kilometer. Tot slot gaan we ervan uit dat diesel €0,96 kost en slaolie €0.60 per liter. Het eerste cijfer geldt als je elke tankbeurt slaolie mengt met de diesel, het tweede als je dit om de tankbeurt doet (dus de ene keer niet, de volgende keer wel, dan weer niet, etc.).

Kilometer per jaar
Elke tankbeurt
Om de tankbeurt
5.000 €12,- €6,-
10.000 €24,- €12,-
15.000 €36,- €18,-
20.000 €48,- €24,-
25.000 €60,- €30,-
30.000 €72,- €36,-
35.000 €84,- €42,-
40.000 €96,- €48,-

Om te bekijken wat je kunt besparen met biodiesel gebruik je deze calculator.

Wij raden je ook aan om het mengsel van diesel en plantaardige olie goed te mengen alvorens te gaan rijden. Anders draait de motor eerst tijdelijk op de ene brandstof en dan weer op de andere.

Welke olie

puur plantaardige olieWelke olie wordt er nou precies gebruikt? In dit artikel hebben we het voor het gemak over plantaardige olie. Hier valt slaolie onder, wat precies hetzelfde is als koolzaadolie. Naast koolzaadolie worden zonnebloemolie en sojaolie veelvuldig gebruikt. Daarnaast zijn er nog maïsolie en arachideolie (olie uit pinda‘s). Je kan elke plantaardige olie gebruiken, behalve olijfolie omdat dit een afwijkende samenstelling heeft.
Slaolie koop je gewoon bij de supermarkt voor zo’n 60 cent per liter. De Aldi en de Lidl worden op de diverse forums genoemd als goedkoop. Ook groothandels verkopen goedkope slaolie.

Nadelen

Zoals al eerder genoemd kleven er ook nadelen aan het rijden op plantaardige olie. Naast de vele succesverhalen van fervente plantaardige olie-rijders komen er ook ervaringen naar voren van mensen met hoge onderhouds- en reparatiekosten. Of dit aan de plantaardige olie-techniek ligt of aan de (on)kunde van de goedwillende hobbyist, is vaak niet duidelijk. Feit is wel dat je niet zomaar iets moet doen. Verdiep je eerst in de materie en begin bij het begin.

Een tweede nadeel is dat elke dieselauto weer anders reageert op veranderende brandstofverhoudingen. Als je besluit om je auto om te bouwen, dan moet je ook goed bekijken wat het beste is voor je type auto en motor. Wij raden aan om op het internet te zoeken naar ervaringen van mensen met dezelfde auto.

Een volgend nadeel is de wetgeving: ook over plantaardige olie moet je accijns betalen. Sommigen menen echter dat dit niet zo is omdat plantaardige olie geen minerale brandstof is zoals diesel en benzine. Toch zijn er verhalen bekend van personen die bekeuringen hebben gekregen.

Nog een nadeel op technisch vlak betreft de kou in de herfst en winter. Bij een lage temperatuur (onder de 10 graden celsius) heeft plantaardige olie de eigenschap om nog dikker te worden.

Ervaringen van plantaardige olie-gebruikers leren ons ook dat plantaardige olie niet echt geschikt is voor mensen die voornamelijk korte (stads)ritjes rijden. De motor krijgt dan niet de tijd om goed op te warmen.

Meer informatie over rijden op plantaardige olie

Voor meer informatie over dit onderwerp, verwijzen wij je graag naar de volgende websites:

Auto & Motor Techniek: Besparen met slaolie - Dit artikel uit ‘Auto & Motor Techniek’ van mei 2005 staat nogal sceptisch tegenover het gebruik van plantaardige olie als brandstof. Met veel getalletjes en technische termen wordt er kortgezegd aangetoond dat plantaardige olie de nodige toevoegingen mist. Deze toevoegingen smeren bepaalde onderdelen, remmen corrosie, verbeteren de geur, kunnen overweg met roetvorming, onderdrukken schuim, etc.

PPO Experience - Nederlands forum over het gebruik van en ervaringen met pure plantaardige olie als brandstof in dieselmotoren.

Kennislink.nl: plantaardig dieselen - Dit duidelijk geschreven artikel behandelt o.a. de werking van plantaardige olie in de motor. Daarnaast is er vooral aandacht voor het milieu-aspect.

Deze Duitstalige website bevat ontzettend veel informatie over rijden op plantaardige olie. Ook biodiesel en andere onderwerpen komen aan bod. Het is wel even zoeken als je naar iets specifieks op zoek bent omdat er geen logische verdeling van de onderwerpen is. Gelukkig biedt de zoekfunctie enige uitkomst.

Solar Oil Systems - De website van een Nederlander die veel geexperimenteerd heeft met plantaardige olie in zijn Audi TDI. De website is naar onze mening erg geschikt om je verder te verdiepen in de beginselen van het rijden op plantaardige olie.

TDI Club - In deze post op het Nederlandstalige forum voor TDI-rijders zijn ervaringen te lezen van TDI-rijders die op plantaardige olie rijden.

Tros Radar: autorijden op slaolie (17-09-2001) - Het televisieprogramma Radar van de TROS heeft in 2001 aandacht besteedt aan rijden op slaolie. Op deze website worden een aantal veelgestelde vragen behandeld. De informatie is wel verouderd en dus soms niet meer van toepassing.
In 2004 is er nogmaals aandacht besteedt aan dit onderwerp. Daar hoort het volgende artikel bij: http://www.trosradar.nl/?url=PHP/news/19/607

Biodys Engineering - Dit bedrijf stelt zich tot doel het gebruik van biodiesel te bevorderen door het geven van voorlichting en het verkopen van apparatuur om zelf biodiesel te maken. De website bevat verder duidelijk geschreven informatie over biodiesel en het productieproces.

Tipsomtebesparen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de gevolgen van het gebruik van plantaardige olie in je auto. Ook willen wij je er nogmaals op wijzen dat het betalen van accijns verplicht is.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op vervoerskosten
 
   Auto
      Techniek
         Gewicht verminderen
         Rijden op plantaardige olie
         Zorg dat de banden goed op spanning zijn
         Gebruik synthetische motorolie
         Gebruik technische hulpmiddelen
         Beperk electriciteit in de auto
         Laat de wielen uitlijnen
         Behoud de stroomlijn van uw auto
         Pas eco-tuning toe op uw auto
         Banden met een lage rolweerstand
      Rijgedrag
      Tanken
      Onderhoud
      Flitspalen
      Aanschaf
      Collectief
      Overig
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
   Motor
   Fiets
   Prive vervoer