Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 26 September 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Rij eens langzamer op de snelweg
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Auto > Rijgedrag > Rij eens langzamer op de snelweg

Rij eens langzamer op de snelweg

Rij op de snelweg eens 100 km/u in plaats van 120 km/u. Boven de 100 km/u speelt de luchtweerstand namelijk een erg grote rol en neemt het verbruik ook met grote stappen toe. Probeer de lagere snelheid wel constant te rijden (bijv. met behulp van een cruise control Cruise control).

Extra groot verbruik boven 100 km/u

Een Belgisch/Nederlands onderzoek laat zien dat de luchtweerstand drastisch toeneemt boven de 100 km/u:

Pas boven 100 km/uur krijgt de luchtweerstand een belangrijke rol bij de rijweerstand, waardoor zowel brandstofverbruik als emissies hierdoor belangrijk kunnen worden beïnvloed, hetgeen ook blijkt uit het Nederlandse onderzoek.

Achter een vrachtwagen rijden

Als je achter een vrachtwagen gaat rijden en daar een constante snelheid aanhoudt, dan sla je drie vliegen in één klap. Je rijdt ten eerste een constante lage snelheid, ten tweede heeft je auto minder last van de luchtweerstand omdat de vrachtwagen deze voor je verbreekt en ten derde ergeren gehaaste medeweggebruikers zich minder aan je lagere snelheid omdat ze toch al uit moesten wijken voor de vrachtwagen.

Tijdsbesparing

Over de tijdsbesparing die je met harder rijden behaalt hoef je je nauwelijks zorgen te maken; die is gering en zal bij een rit van een uur maar enkele minuten bedragen. Helemaal in het drukke Nederland.

Besparing

rustig en relaxed langzaam rijdenDe besparing is geheel afhankelijk van de mate waarin je het doorvoert. Om een optimale besparing te verkrijgen met deze tip, zal je vooral geduld en discipline moeten hebben.
Geduld omdat je in het begin nog de neiging zult krijgen om de maximumsnelheid aan te houden in plaats van een lagere snelheid. Dit zal voornamelijk komen omdat bijvoorbeeld 100 km/u erg langzaam aanvoelt als je 120 of 130 km/u gewend bent.
Discipline is nodig omdat je het moet kunnen opbrengen om elke rit opnieuw wat eerder van huis te vertrekken.
De cijfers spreken echter voor zich: je zal zien dat het verbruik daalt en dat de verloren tijd minimaal is.

Ideale snelheid

Uiteraard rij je op de snelweg in de hoogste versnelling. Als er geen files staan is dat immers het zuinigst. Echter, de eerdergenoemde 100 km/u is niet voor elke auto de zuinigste snelheid. Probeer die snelheid aan te houden waarbij de motor ongeveer 2500 toeren maakt (2000 bij dieselauto‘s). Dan rij je het zuinigst.
Het spreekt voor zich dat je bij een lagere snelheid zoveel mogelijk op de rechterbaan rijdt om anderen niet in de weg te zitten.

Files

Probeer in de file niet vlak achter je voorganger te blijven. Je moet dan steeds snel optrekken en weer net zo snel afremmen omdat de remlichten van je voorganger aanspringen. Laat een iets groter gat vallen zodat je minder vaak hoeft te remmen. Als je goed anticipeert op je voorgangers en tijdig het gas loslaat om de auto te laten uitrollen, dan zal je zien dat je nauwelijks hoeft te remmen.
Gewoontes
Hoeveel kilometer rijdt u over het algemeen op de snelweg waar u 120 km/uur mag rijden?
harder dan 120 km/uur
niet harder dan 100 km/uur
120 km/uur
110 km/uurBeoordeel de tip(s) op deze pagina:


Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op vervoerskosten
 
   Auto
      Techniek
      Rijgedrag
         Rij eens langzamer op de snelweg
         Combineer meerdere ritten
         Hou gegevens bij over je brandstofverbruik
         Zorg voor een goede voorbereiding
         Anticipeer op het verkeer
         Schakel eerder op
         Zet de motor af als het kan
         Onderzoek naar rijgedrag van automobilisten
         Oudere bestuurders rijden beter en zuiniger
      Tanken
      Onderhoud
      Flitspalen
      Aanschaf
      Collectief
      Overig
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
   Motor
   Fiets
   Prive vervoer