Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 17 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Goedkope lichtbronnen: goedkoop of duurkoop?
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Verlichting > Goedkope lichtbronnen

Goedkope lichtbronnen: goedkoop of duurkoop?

Weet je nog, die ouderwetse gloeilampen? Super goedkoop waren die! Een spaarlamp werd al wat duurder (ongeveer 5x zo duur) en een LED-lamp is zelfs 10x zo duur. Qua aanschafprijs zouden gloeilampen dus veel voordeliger zijn dan LED-lampen. Maar zelfs binnen dezelfde categorie lampen zijn enorme verschillen: er zijn LEDs voor maar €2,- per stuk, maar de prijs kan oplopen tot €15,-. Waar komen die enorme verschillen vandaan? En moet je perse voor de duurste lamp kiezen als je goede kwaliteit wilt krijgen?
goedkope-lichtbronnen.jpg

Duurste lamp niet altijd de beste

We beginnen maar meteen met een opvallende trend: mensen denken vaak dat de duurste lamp automatisch ook de beste moet zijn. Is dat zo? Als je de vergelijking maakt tussen gloeilampen, spaarlampen en LED-lampen: ja, dan is LED zowel de duurste als de beste keuze. Uiteindelijk ben je hiermee goedkoper uit, omdat de lamp vele malen langer mee gaat en veel minder stroom gebruikt dan de andere lampen. Maar… Je hoeft niet perse een lamp van €15 euro of duurder te kopen om goede kwaliteit in huis te halen. Dit is een fabel waar sommige maatschappijen en winkels gebruik van maken om mensen geld uit de zak te kloppen.

Goedkope lichtbronnen de slechtste?

Zijn goedkope lichtbronnen ook slechte lichtbronnen? Helaas, hier is het antwoord ‘ja’. Goedkope lichtbronnen zijn vaak op zo’n manier gemaakt dat ze niet erg lang mee gaan. Dat komt omdat de producenten flink besparen op materiaal en op de productie van de lampen. Bij gloeilampen werd bijvoorbeeld een slechte fitting gemaakt en was de gloeidraad van zo slechte kwaliteit dat de lampen maar de helft van het aantal branduren haalden van een goede lamp. Dit geldt ook voor spaarlampen en LEDs: goedkoop is duurkoop. Je betaalt heel weinig voor de lamp, maar hij gaat veel eerder stuk. Bovendien geldt bij spaarlampen en LEDs dat de goedkoopste varianten vaak stiekem meer energie gebruiken dan er op het label staat. Ze zijn dus dubbel duur op de langere termijn.

Welke lampen dan wel?

Als je niet de duurste hoeft te kopen, maar de goedkoopste is waarschijnlijk rotzooi: wat hou je dan nog over? Precies: de middensectie. Deze lampen zijn van goede kwaliteit, maar niet overdreven duur. Grote ketens kunnen de prijs relatief laag houden door lampen in grote hoeveelheden tegelijk te produceren. Wanner de juiste materialen worden gebruikt, levert dit betaalbare lampen van goede kwaliteit. Zo is de verlichting van Philips van zeer goede kwaliteit, maar wel betaalbaar. De LED-lampen gaan gegarandeerd 50.000 branduren mee en gebruiken nauwelijks stroom. Ideaal als je bezig bent je gloei- of spaarlampen om te wisselen voor LEDs.

Het kopen van goede verlichting is heel belangrijk. Goedkoop betekent vrijwel altijd duurkoop, maar als je kiest voor de duurste optie, hoeft dat niet altijd de beste optie te zijn. Dat maakt het zoeken naar een goede balans soms lastig. Oriënteer je daarom in de verschillende webshops en zorg dat je alleen verlichting bestelt van betrouwbare merken waarvan je kunt controleren waar en hoe de producten zijn gemaakt. Komt jouw verlichting van een bedrijf met een niet uit te spreken naam ergens in China, dan kun je er sowieso zeker van zijn dat je slechte kwaliteit in huis haalt.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting