Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 4 December 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Bepaal voor aanschaf welke brandstof je gaat rijden
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Auto > Aanschaf > Kies vooraf de brandstof

Bepaal voor aanschaf welke brandstof je gaat rijden

Als je bij aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto een verkeerde keuze maakt tussen het type motor (benzine, diesel of lpg), dan kan je dat later veel geld kosten. De keuze voor een bepaald type motor is veelal afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt.

Benzine

bepaal op welke brandstof uw toekomstige auto moet rijden door het berekenen van het omslagpuntAls je per jaar weinig rijdt (minder dan 15.000 km) dan is een auto met benzinemotor aantrekkelijker. Auto’s op benzine zijn over het algemeen goedkoper dan auto’s op diesel of autogas. Ook de wegenbelasting voor auto’s met benzinemotor ligt lager dan die voor diesel en lpg. Tot slot is de afschrijving op benzine-auto’s kleiner.
De nadelen die kleven aan een benzine-auto zijn de hogere literprijs, het hogere verbruik (bij lpg nog hoger) en de iets kortere levensduur ten opzichte van diesels.

Diesel

Diesel-auto’s hebben als grote voordeel dat de literprijs van diesel beduidend lager ligt dan die van benzine en dat het verbruik ook lager ligt. Bovendien gaan dieselmotoren langer mee dan benzinemotoren. Waar diesels vroeger nog bekend stonden als traag en lawaaiig, is de dieseltechniek de laatste jaren sterk verbeterd en zijn dieselauto’s met turbo vaak rapper dan hun benzine-broertjes.
Nadelen die bij diesels horen, zijn de schadelijkheid voor het milieu (roet-uitstoot) en de hoge aanschafprijs en dito wegenbelasting.

LPG

Het grote voordeel van LPG is de literprijs. Deze ligt op ongeveer de helft van de prijs van diesel; zo’n €0,50 per liter dus. Het rendement van LPG is wel lager wat ervoor zorgt dat het brandstofverbruik met LPG wel stijgt, maar dat wordt ruimschoots opgeheven door de lage prijs. LPG heeft ook als belangrijk voordeel dat het erg milieuvriendelijk is; het stoot nauwelijks schadelijke gassen uit.
Nadeel bij rijden op LPG is dat je actieradius kleiner is dan bij diesel of benzine. LPG tanken in Nederland is goed te doen, maar in het buitenland zijn tankstations met een LPG-pomp vaak dungezaaid. Bereid je dus goed voor als je naar het buitenland op reis gaat met een LPG-auto.
Een volgend LPG-nadeel is het gewicht en de ruimte van de LPG-tank. De tank is omwille van de veiligheid gemaakt van sterk materiaal wat vaak zwaar weegt. Alhoewel er ook al lichtere varianten op de markt zijn. Daarnaast neemt een LPG-tank veel ruimte in beslag, maar ook dat kan deels worden opgelost door voor een LPG-tank te kiezen die op de plek van het reservewiel gemonteerd kan worden.

Meer over LPG vind je elders op de website.

Omslagpunt

Om te bepalen voor welke brandstof je moet kiezen bij aanschaf van een nieuwe auto, moet je ten eerste schatten hoeveel kilometer je denkt per jaar te gaan rijden. Dit kan moeilijk zijn, maar het helpt als je kijkt hoeveel je in het verleden reed. Aan de hand daarvan kan je beter schatten hoeveel je in de toekomst gaat rijden.
Denk ke een goede schatting gemaakt te hebben van je toekomstige kilometrage, bereken dan het omslagpunt. Dit omslagpunt geeft aan met welke brandstof je het voordeligst rijdt.
 
 


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op vervoerskosten
 
   Auto
      Techniek
      Rijgedrag
      Tanken
      Onderhoud
      Flitspalen
      Aanschaf
         Let op het gewicht bij aanschaf auto
         Besparen op wegenbelasting
         Schaf een hybride auto aan
         Installeer opties pas na aanschaf
         Kies vooraf de brandstof
         Let op de energielabels
         Let op bij aanschaf van occasion
         Neem een boordcomputer als optie
         Importeer een auto
         Let op acties bij een nieuwe auto
         Autoadvies op maat
         Sportieve SUVs en crossovers
         Kosten tweedehands auto
         Besparen op de aanschaf
         Onderzoek vooraf aankoop auto
         Waardevermindering van je auto
         De 5 beste occasions van dit moment
         Aanschaf eerste auto
         5 bespaartips voor je auto
      Collectief
      Overig
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
   Motor
   Fiets
   Prive vervoer