Een groot deel van de Nederlanders heeft minder geld te besteden door de coronacrisis. Het kopen van luxe producten zoals nieuwe kleding zit er momenteel misschien niet in. Gelukkig zijn er een aantal tips die je op kunt volgen om kapotte kleding eenvoudig te repareren en op te lappen voor nog een ronde. Of om kleding op een goedkope manier een eigen touch te geven. Ook wanneer je wel wat geld over hebt, maar langer met je kleding wilt doen zijn dergelijke tips ideaal. In dit artikel lees je meer hoe je zelf aan de slag kunt gaan met het opknappen van je kleding.
Klein gaatje of vlek in je kleding
Veel mensen gooien een broek of jas weg wanneer ze merken dat er een vlek in zit die er niet meer uit gaat of wanneer ze een klein gaatje spotten. Eigenlijk is dat hartstikke zonde van het kledingstuk - de kans is groot dat het grootste deel van de jas of broek nog heel mooi is. Het enige wat je nodig hebt om zo’n vlek of gaatje te verbergen, is een leuke patch of button. Ben je heel handig dan kun je er zelfs nog een ander leuk design op naaien.
Vervolgens heb je een heel uniek item, want niemand op de wereld loop met exact hetzelfde kledingstuk rond. Deze tip is dus ook handig wanneer je op een goedkope manier bijzondere kleding wilt kunnen dragen. Patches en buttons zijn meestal niet duur en kunnen eenvoudig worden bevestigd aan een mooie jas of op een broek. Zo maak je een kledingstuk heel persoonlijk.
Flinke vlekken in je trui, jas of broek
Merk je echter dat je te maken hebt met flinke vlekken in je nieuwe zomerjas of winterjas dan is een badge niet voldoende. Je kunt je hele jas of trui wel vol gaan naaien met badges of buttons, maar eerlijk is eerlijk: dat ziet er toch een beetje te apart uit. Er is wel een andere manier om decoratief aan de slag te gaan met grote vlekken in je kleding. Kijk eens goed naar de vlek: wat voor een kleur is het en hoe ziet de vlek eruit?
Met behulp van een stempel of speciale textielverf kun je de vlek namelijk gemakkelijk verbergen. Je krijgt er wel een andere vlek voor terug, maar: deze vlek heeft gelukkig wel iets unieks! Gebruik de stempel of de verf om een soort print te maken. Ga bijvoorbeeld voor polkadot of als het je lukt: een te gekke panter- of giraffeprint. Wedden dat je jas of trui er uiteindelijk heel cool uit komt te zien? Goed om te weten: je bent ook nog eens goed bezig voor de wereld. Je eigen kleding recyclen is namelijk heel goed voor het milieu.
Lamme rits op jas of broek
Wat ook vaak voorkomt bij voornamelijk jassen en broeken is een rits die niet meer goed meewerkt. Misschien ken je het wel: de rits van je jas blijft maar opengaan wanneer je de jas aan hebt. Dat is niet alleen ontzettend onhandig; het ziet er ook nog eens een beetje gek uit wanneer je hartje winter met een open jas loopt. En geloof ons: koud is het ook zeker! Ga daarom aan de slag met een elastiek of een sleutelring.
De ring of het elastiek maak je vast aan de rits: doe de rits omhoog zodat je jas goed of broek goed dicht zit en knoop het elastiek of de ring vast aan de knoop die daar zit. Bij alle broeken en bij de meeste jassen vind je wel een extra knoop. Heeft jouw jas geen knoop aan de bovenkant? Bevestig de rits dan met een elastiekje aan de touwtjes van de capuchon. Draag er een forse sjaal boven en niemand ziet dat je jas aan de bovenkant open is. Is de rits echt helemaal klaar? Dan kun je deze altijd nog vervangen met een nieuwe rits. Doe dit zelf of laat het goedkoop door een kleermaker doen.
Knopen van jas of blouse af
Iets wat ook veel voorkomt, is dat kledingstukken een of meerdere knopen missen. Dit gebeurt vaak bij jassen die met knopen dicht kunnen worden gemaakt. We hebben met name in de winter onze winterjas het liefst dicht. Er komt veel druk te staan op knopen die we dagelijks intensief gebruik waardoor het wel eens kan gebeuren dat er een knoop afvalt. Wanneer je de knoop nog hebt, kun je deze er eenvoudig weer aan vastmaken met een naald en garen. Helaas komt het ook vaak genoeg voor dat je de knoop verliest en je geen reserve meer hebt.
Dat betekent niet dat je je jas direct weg hoeft te gooien. Kijk eens online of maak eens een rondje over de markt voor nieuwe knopen. Als je zelf een beetje handig bent, kun je de rest van de knopen er gemakkelijk afhalen en vervangen door een paar nieuwe. Hierbij is het extra leuk om te gaan voor totaal andere knopen, zodat je jas direct een nieuwe look heeft. Dit geldt uiteraard ook voor andere kledingstukken waar knopen aan zitten. Denk aan blouses, spijkerjasjes en gilets.
Kleding met te korte mouwen vermaken
Wat je tot slot waarschijnlijk al eens is overkomen, is dat je een kledingstuk hebt gekocht met te korte mouwen. Of dat de mouwen heel erg zijn gaan rafelen en daarom aan vervanging toe zijn. Wat de reden ook is waarom de mouwen van bijvoorbeeld een blouse of shirt niet meer mooi zijn; je kunt dit eenvoudig oplossen door een beetje creatief na te denken en aan de slag te gaan. Maak van de blouse of shirt bijvoorbeeld een item met volledig korte mouwen of knip de mouwen helemaal af voor een mouwloos geheel.
Vind je het toch prettig om iets van mouwen aan een shirt of blouse te hebben? Pak dan een andere oude blouse die je toch niet meer aantrekt (of waarin een heel groot gat of grote vlek zit) en knip daar de mouwen vanaf. Deze mouwen bevestig je aan de basis van de blouse of het shirt. Hierbij kun je gaan voor hele mouwen of voor de helft van de mouwen, zodat de bestaande mouwen langer worden. Ook hiermee maak je een heel uniek kledingstuk zonder dat je daar zelf extra geld aan hoeft uit te geven. Ideaal toch?