Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei kosten voor het gezin. 3 March 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Gratis scheiden: zo zit dat in elkaar
thema: gezin
 
   Tips om te besparen > Gezin > Geldzaken > Gratis scheiden: zo zit dat in elkaar

Gratis scheiden: zo zit dat in elkaar

Scheiden is een emotionele gebeurtenis die veel mensen een hoop stress oplevert. Een van jullie of jullie allebei moeten een andere woonruimte zoeken, jullie moeten de inboedel verdelen en als jullie kinderen hebben moet hiervoor ook nog een omgangsregeling getroffen worden. Daarnaast kan het ook nog eens een kostbare zaak zijn. Een scheiding dient namelijk wettelijk geregeld te worden met behulp van een mediator of advocaat bij de rechtbank. Maar wist je al dat het ook mogelijk is om gratis te scheiden?

De kosten van een scheiding

Er dient door een advocaat of mediator een echtscheidingsconvenant opgesteld te worden en eventueel een ouderschapsplan, en een advocaat dient vervolgens een verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank. Na ontvangst van de echtscheidingsbeschikking van de rechtbank schrijft de advocaat deze in bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn en stuurt jullie vervolgens het bewijs van inschrijving hiervan toe. De tijd die een mediator of advocaat aan jullie scheiding besteedt en de griffierechten moeten natuurlijk betaald worden. De overheid heeft echter bepaald dat sommige mensen in aanmerking kunnen komen voor gefinancierde rechtsbijstand door middel van een subsidie. In aanmerking komen voor toevoeging heet het ook wel. Hierdoor kun je gratis scheiden, bijvoorbeeld bij Scheidingsprofs.nl.
scheiden.jpg

Wanneer kun je gratis scheiden?

Om gratis te kunnen scheiden is het allereerst belangrijk dat jij en je partner samen besloten hebben te gaan scheiden en dat jullie bereid zijn om onder begeleiding van een mediator met elkaar afspraken over de afhandeling te maken.

Inkomenstoets bij scheiding

Daarnaast kunnen jullie individueel of allebei alleen in aanmerking voor gratis scheiden als jullie afzonderlijk voldoen aan de gestelde voorwaarden voor de inkomensgrens en vermogensgrens. In 2017 wordt gerekend met peiljaar 2015. Staan er minderjarige kinderen op jullie adres ingeschreven dan is gratis scheiden alleen mogelijk bij een belastbaar inkomen (dus bijvoorbeeld na aftrek van de hypotheekrente) van minder dan € 37.300,- per persoon. Staan er geen minderjarige kinderen ingeschreven dan ligt de grens van het belastbaar inkomen op € 26.400,-  per persoon.
vermogensgrens.jpg

Vermogensgrens voor gratis scheiden

Naast een inkomensgrens is er ook sprake van een vermogensgrens bij gratis scheiden. Om in aanmerking te komen voor een toevoeging mag in 2017 de persoon aan het eind van de echtscheidingsprocedure niet meer dan  € 12.500,- per persoon aan vermogen bezitten.

Tip: kom je niet in aanmerking voor gratis scheiden, dan heb je mogelijk wel wat aan deze andere bespaartips op een echtscheiding.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Gezin links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op kosten voor het gezin

   Vrije tijd
      Bespaar op de feestdagen
      Besparen in December
   Verzorging
      Zoek een goedkope kapper
      Bespaar op verzorgingsproducten
      Besparen op cosmetica
      Bespaar op brillen en lenzen
      Advies van een audicien
   Geldzaken
      Koopkrachtdaling zet door
      Besparen op de echtscheidingskosten
      Echtscheidingen te duur voor veel Europeanen
      Besparen in het nieuwe jaar
      Gratis scheiden: zo zit dat in elkaar
      Alimentatie problemen
      Besparen met fiscaal partnerschap