Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei kosten voor het gezin. 3 March 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    5 tips om te besparen op de echtscheidingskosten
thema: gezin
 
   Tips om te besparen > Gezin > Geldzaken > Besparen op de echtscheidingskosten

5 tips om te besparen op de echtscheidingskosten

Bij een echtscheiding komt veel kijken: emoties, een heleboel geregel, maar ook moeten er veel kosten worden gemaakt. Waar zitten deze kosten precies in en hoe kan je daar eventueel op besparen? We geven je een aantal handige tips.
 

Vijf bespaartips

Hieronder geven we een vijftal tips die helpen kosten te besparen op je echtscheiding. Wellicht zijn ze (of een paar ervan) toepasbaar op jouw situatie.

Advocaatkosten
Het uurtarief van een advocaat is erg hoog. Je kunt hierin besparen door van tevoren tarieven van verschillende advocaten te vergelijken of vragen of je een vast tarief kunt afspreken. Als dat niet kan: houd het contact dan zo minimaal en kort mogelijk. Zie het als een zakelijk iets wat de advocaat voor je moet regelen en verspil geen tijd bij hem of haar met lange (emotionele) verhalen.

Mediation
Als je samen nog wel ‘on speaking terms’ bent, kan je kiezen voor mediation. Je hebt dan gezamenlijk een advocaat en vooraf maken jullie samen al afspraken. Daarbij gaat het niet alleen om het verdelen van de bezittingen, maar ook over de kinderen. Je bespaart dus direct kosten doordat je het deelt en ieder minder tijd kwijt is bij een advocaat.

Zelf het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan opstellen
Als je samen een echtscheidingsconvenant opstelt en een eventueel ouderschapsplan (alleen als er sprake is van minderjarige kinderen), kan je al een heleboel kosten besparen. Op internet zijn talloze voorbeelden ze vinden van wat er in een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan moet staan.

Online scheiden
Tegenwoordig kan je ook heel gemakkelijk en snel je scheiding online regelen. Dit is vele malen goedkoper dan de ‘ouderwetse’ traditionele manier. Jullie moeten het dan wel samen eens zijn over de echtscheiding zelf, de verdeling van de bezittingen, pensioen en eventuele alimentatie. Meestal is er bij een online scheiding sprake van pakketprijzen waar alle kosten in zitten (zoals onder andere het griffierecht). Bij een online scheiding vul je in een paar simpele stappen alle gegevens in. Jullie stellen zelf een echtscheidingsconvenant op en een eventueel ouderschapsplan. Vaak kan je tegen minimale extra kosten tussentijds een advocaat raadplegen voor extra advies.

Rechtsbijstand
Als jullie niet genoeg geld hebben om een scheiding te kunnen betalen, kan het zijn dat jullie in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Of je hiervoor in aanmerking komt hangt af van de hoogte van jullie inkomens en jullie bezit. De kosten worden niet volledig gedekt, er is altijd sprake van een eigen bijdrage. Je doet een aanvraag voor rechtsbijstand bij een echtscheiding niet zelf, dit vraagt de advocaat namens jullie aan bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Kosten van een echtscheiding

Wanneer je een echtscheiding doormaakt, krijg je met een aantal kosten te maken waar je niet om heen kunt en welke flink kunnen oplopen:

Advocaatkosten
Het duurste van een scheiding is het inhuren van een advocaat. Deze behartigt jouw belangen voor de scheiding en zorgt ervoor dat de scheiding officieel wordt ingediend bij de rechtbank. Een advocaat is niet goedkoop. Het gemiddelde uurtarief ligt tussen de € 100,00 en € 200,00. Daar komen dan soms ook nog 6 % kantoorkosten en 21 % btw bij. Zeker als het een scheiding is op tegenspraak, kan het een lang traject worden.

Papierwerk
Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen beiden waarin de gemaakte afspraken omtrent de scheiding zijn vastgelegd. Dit convenant wordt ingediend bij de rechtbank en kan al gauw een paar honderd euro kosten. Daarnaast zijn er uittreksel van de gemeente nodig en moet je leges betalen van rond de € 15,00 per document.

Kosten rechtbank
Bij de rechtbank moet je griffierecht betalen. Dit is een bijdrage in de kosten van de rechtspraak en de kosten hiervoor zijn € 288,00.

Kosten na de echtscheiding
Als de scheiding rond is, ben je vaak nog niet klaar met de kosten. Soms begint het dan pas echt, in de vorm van partner- en/of kinderalimentatie bijvoorbeeld. Maar eventueel ook het koophuis waar jullie beiden in woonden moet getaxeerd en verkocht worden (of de ex-partner uitgekocht), er moet een nieuwe hypotheek afgesloten worden of een nieuw huurhuis worden betrokken. Omdat de inboedel veelal verdeeld wordt, moet je ook geld uitgeven aan de inrichting van je woning.
 

 


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Gezin links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op kosten voor het gezin

   Vrije tijd
      Bespaar op de feestdagen
      Besparen in December
   Verzorging
      Zoek een goedkope kapper
      Bespaar op verzorgingsproducten
      Besparen op cosmetica
      Bespaar op brillen en lenzen
      Advies van een audicien
   Geldzaken
      Koopkrachtdaling zet door
      Besparen op de echtscheidingskosten
      Echtscheidingen te duur voor veel Europeanen
      Besparen in het nieuwe jaar
      Gratis scheiden: zo zit dat in elkaar
      Alimentatie problemen
      Besparen met fiscaal partnerschap