Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei kosten voor het gezin. 3 March 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Echtscheidingen te duur voor veel Europeanen
thema: gezin
 
   Tips om te besparen > Gezin > Geldzaken > Echtscheidingen te duur voor veel Europeanen

Echtscheidingen te duur voor veel Europeanen

Door de economische crisis zijn de afgelopen jaren veel Nederlandse echtparen die wilden scheiden bij elkaar gebleven omdat een echtscheiding te duur was. Hoe zit dat in de rest van Europa? Incassobureau Intrum Justitia deed onderzoek naar hoeveel echtparen in Europa bij elkaar bleven vanwege hun financiële situatie.
 

Fransen aan de top

De Fransen staan met 37% ver bovenaan. Daarna volgen de Zwitsers. De Noren en Zweden laten zich het minst leiden door hun financiële situatie. Dit kan betekenen dat ze zulke hoge inkomens hebben, dat een scheiding niet uitmaakt of dat ze meer hun best doen het liefdesvuur te laten branden. Nederlanders zitten met 15% in de middenmoot, samen met Oostenrijk. We doen het iets beter dan de Belgen en de Engelsen.

Weerspiegeling van de financiŽle situatie

Volgens de directeur van Justitia België weerspiegelen relaties de financiële situaties in de landen. Mensen die in landen leven met een instabielere economie zijn meer afhankelijk van elkaar om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.
 

Verschillen met Nederland

Als we Nederland vergelijken met andere landen, zijn de mogelijkheden voor ons om te kunnen scheiden lang niet zo slecht. Bij ons zijn veel meer mogelijkheden en regelingen die een echtscheiding goedkoper maken in vergelijking met andere landen.

Kosten
De advocaat is meestal de grootste kostenpost. Deze kost al snel rond de 150 tot 200 euro per uur. Is je scheiding niet te ingewikkeld kan je vaak een vaste prijs afspreken en kom je uit op ongeveer 2500 euro. Daarnaast moet je griffierecht betalen voor de rechtbank van € 288,-. In de meeste Europese landen komen de echtscheidingsprocedures redelijk overeen. Alleen duren ze in andere landen vaak veel langer, waardoor de kosten veel hoger worden.
Er is vaak wel verschil aangaande kinderalimentatie. In Nederland betaal je maandelijks een bedrag. In Frankrijk betaal je de totale som in een keer. In Duitsland is sinds 2008 een nieuwe wet van kracht omtrent kinderalimentatie. De ouder die het meeste geld heeft, betaalt voor de kinderen. Echter hoeft de betaling niet langer te duren dan het derde levensjaar van het kind.

Mogelijkheden voor besparing
Er zijn diverse mogelijkheden om te kunnen besparen op de echtscheidingskosten. Als er in Nederland sprake is van een laag inkomen, kan het zijn dat er recht is op tegemoetkoming in de kosten. De advocaat kan dan een beroep doen op de Raad voor Rechtsbijstand. Dit is een mogelijkheid wat we niet zien in andere landen om ons heen. Als echtparen redelijk met elkaar overweg kunnen, kan men een gezamenlijke advocaat nemen en zo de kosten delen. Maar het kan tegenwoordig nog goedkoper: een online scheiding. Samen wordt bepaald hoe de zaken geregeld worden en dit wordt vervolgens ook vastgelegd. Online kan vervolgens de echtscheiding worden aangevraagd, de juiste documenten geregeld en ingediend worden. Zo kan de echtscheiding zonder rechter worden aangevraagd. In België is het bijvoorbeeld ook al mogelijk online een scheiding aan te vragen.

Verder kan in sommige landen een huwelijk na een half jaar ontbonden worden met wederzijdse instemming, maar in Ierland beslaat die periode vier jaar en in het Maltese recht was zelfs tot 1 oktober 2011 helemaal geen sprake van echtscheidingen. Ook als er sprake is van een internationale scheiding, zijn er nogal wat aspecten waar rekening mee gehouden dient te worden. We hebben het hier over huwelijken met een buitenlandse partner, of een of beiden partners wonen in het buitenland of het huwelijk is in het buitenland gesloten. In dit artikel wordt alles uitgelegd over het proces van een internationale scheiding.Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Gezin links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op kosten voor het gezin

   Vrije tijd
      Bespaar op de feestdagen
      Besparen in December
   Verzorging
      Zoek een goedkope kapper
      Bespaar op verzorgingsproducten
      Besparen op cosmetica
      Bespaar op brillen en lenzen
      Advies van een audicien
   Geldzaken
      Koopkrachtdaling zet door
      Besparen op de echtscheidingskosten
      Echtscheidingen te duur voor veel Europeanen
      Besparen in het nieuwe jaar
      Gratis scheiden: zo zit dat in elkaar
      Alimentatie problemen
      Besparen met fiscaal partnerschap