Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 21 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Besparen op computers
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Elektriciteit > Besparen op computers

Besparen op computers

Besparen op computers is vrij makkelijk. Het begint al bij de aanschaf. Zo hebben verschillende computers ook verschillende verbruiken. Alles hangt af van de eisen die je aan een computer stelt. Wil je spellen spelen, dan heb je een stroomvretende videokaart nodig. Als je alleen wilt teksverwerken of internetten kun je met minder af. Dit scheelt op de lange termijn toch weer een paar euro's.

Sluipstroom

Een computer die op het lichtnet aangesloten is verbruikt sluipstroom. Dit geldt ook voor de adapter van een laptop. De makkelijkste manier om dit tegen te gaan is een stekkerdoos met schakelaar te gebruiken. Hierdoor weet je zeker dat er gen ongewenst energieverlies plaats vindt.

Plat is beter.

TFT- en LCD-monitoren springen zuiniger om met elektriciteit. Ze zijn in de aanschaf duurder dan de oudere CRT-monitoren, maar door de massale productie dalen ze snel in prijs. Het is op de lange termijn dus zeker aan te raden om een platte monitor aan te schaffen. Bij alle soorten monitoren geldt dat hoe groter het beeld, hoe groter het energieverbruik.

Snel stand-by

Laat de computer zo snel mogelijk op stand-by over gaan als u even weggaat. Je kunt dit in de instelingen zelf aanpassen onder het kopje "energiebeheer".

Geen screensavers

Met een screensaver weet je zeker dat je beeldscherm niet beschadigd door inbranding. Screensavers zijn niet bepaald energiezuinig, helemaal als je een 3d-screensaver gebruikt. Deze sturen je videokaart aan en dit zorgt voor verbruik van elektriciteit. Als je tijdelijk achter je computer vandaan gaat, kun je het beste de monitor uitzetten.

Televisies worden steeds zuiniger

Het gemiddelde energiegebruik van lcd-tv’s is fors teruggelopen. Voor een 81 cm (32") lcd-televisie is het gemiddelde energiegebruik teruggelopen van 127 watt in 2008, via 101 watt in 2009, naar 82 watt in 2010. Deze afname is grotendeels te danken aan zuinige led's voor achtergrondverlichting in lcd-televisies.

Nieuw energielabel

De techniek loopt hiermee voor op de wetgeving. Vanaf 30 november 2011 is Nederland een energielabel rijker. Op elke nieuwe tv staat de energieklasse, het energiegebruik in de aan-stand en het totale jaarverbruik. Het tv-label lijkt op dat van koelkasten en wasmachines. Van sommige fabrikanten is het label nu al in de winkels te zien. Met nieuwe regels, waaronder dit verplichte energielabel, wil de EU het energiegebruik beperken. Volgens de EU kan er in 2020 maar liefst 43 terawatt-uur (TWh) aan energie bespaard worden bij televisies. Dat is gelijk aan het jaarlijks energiegebruik van ongeveer 12,2 miljoen huishoudens bijna het dubbele van het aantal huishoudens in Nederland!

Bron: Consumentenbond
 

Koop een laptop in plaats van een desktop PC.

Laptops zijn ontworpen om lange tijd met de spanning van een batterij om te gaan. Hierdoor zijn ze een stuk energiezuiniger dan gewone PC's. Als je alleen wilt internetten, e-mailen en tekstverwerken is het dus sterk aan te raden om een laptop te kopen.

 
 


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting