Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 26 September 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Ga rijden op LPG
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Auto > Tanken > Ga rijden op LPG

Ga rijden op LPG

Rijden op LPG LPG (Liquified Petroleum Gas, ook wel autogas genoemd) is al rendabel vanaf 14.000 km per jaar. Voor occasions zelfs al vanaf 4.000 km per jaar. Als je auto geschikt is voor LPG (het moet sowieso een benzine-auto zijn) en je rijdt meer dan bovengenoemd aantal kilometers, dan kan je tanken tegen een literprijs die rond de €0,50 ligt.
Zie meer over LPG op Wikipedia.

Over LPG

LPG, dat staat voor Liquified Petroleum Gas, wordt ook wel autogas genoemd. Het is een bijproduct dat ontstaat bij de verwerking van andere olieproducten. Ook wordt er LPG gewonnen uit de gasvelden. Autogas bestaat uit een mengsel van butaan en propaan.
LPG is zo goedkoop omdat er minder toevoegingen nodig zijn om het geschikt te maken als autobrandstof.
Lees er meer over op de website van de Stichting Autogas Nederland.

Beter voor het milieu

LPG heeft ook als voordeel dat het erg schoon is. Er wordt - in tegenstelling tot dieselmotoren - geen roet uitgestoten. En ook de uitstoot van koolmonoxide en stikstofoxiden ligt erg laag. Dit maakt autogas een van de schoonste brandstoffen voor uw auto. Bovendien is LPG ook beter voor je motor.

Wegenbelasting

De overheid heft voor auto’s op LPG hogere wegenbelasting. Dit wordt deels ongedaan gemaakt door een korting van €317,- die je krijgt als je een zogenaamde G3-installatie heeft. Zorg er wel voor dat je na inbouw van een gasinstallatie je auto laat keuren en het kenteken laat aanpassen. Als je de ombouw laat verrichten door een RDW-erkend inbouwbedrijf, dan hoef je je over de keuring geen zorgen te maken. Die wordt dan meteen voor je gedaan. Op je kentekenbewijs deel 1 moet de brandstofcode ’G3’ komen te staan.
De korting van €317,- wordt ook pas gegeven als je auto voldoet aan de Europese richtlijn EG 94/12. Is je auto van na 1994, dan is de kans groot dat je auto hieraan voldoet.

Bekijk hier het stappenplan om tot de korting te komen voor uw G3-installatie.

Inbouw

lichte tank in de kofferbak voor rijden op gasInbouw door RDW-erkende bedrijven wordt aanbevolen. Bij deze bedrijven heb je geen omkijken naar de verplichte keuring.
Een nadeel van een autogasinstallatie is de grote ruimte-opslokkende tank in de kofferbak. Tegenwoordig zijn er ook tanks die mooi passen in de ruimte voor het reservewiel. In plaats van een reservewiel neem je dan een spuitbus lekdichtende spray mee.
Buiten de grootte wordt ook vaak het gewicht van een LPG-tank gezien als belangrijk nadeel. Er worden tegenwoordig ook kunststof tanks verkocht die 70% minder wegen dan de stalen tanks.

De prijs voor een autogasinbouw varieert tussen de €2.000,- en €4.000,-. Er zijn echter ook al inbouwsets vanaf €1.895,-.
Sommige autofabrikanten bouwen af-fabriek al gasinstallaties in. Ook hebben sommige fabrikanten acties waarbij gratis een LPG-systeem wordt ingebouwd.

Hoger verbruik

LPG heeft als nadeel dat de calorische waarde lager is dan die van benzine en diesel. Dit houdt in dat je er meer van nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Hierdoor ligt het verbruik 15 tot 20% hoger dan bij benzine. Dit hogere verbruik wordt echter teniet gedaan door de beduidend lagere prijs.

Niet in elke auto

Een volgend nadeel is dat niet elke auto voorzien kan worden van een LPG-installatie. Veel fabrikanten hebben enkele van hun modellen ‘gehomologeerd’ zodat daar een goedgekeurde gasinstallatie ingebouwd kan worden. Vaak blijft dan de fabrieksgarantie behouden.
Er zijn echter ook fabrikanten die autogas niet meer ondersteunen. Hoewel de modellen van die merken meestal probleemloos op LPG kunnen rijden, laten de fabrikanten de garantie vervallen na inbouw van een LPG-installatie. Sommige LPG-inbouwstations nemen de vervallen garantie over om zo toch enige zekerheid te verschaffen.
Raadpleeg je dealer om te bekijken of je auto (of je toekomstige auto) geschikt is voor LPG-ombouw.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op vervoerskosten
 
   Auto
      Techniek
      Rijgedrag
      Tanken
         Tank bij onbemande tankstations
         Ga rijden op LPG
         Zoek het goedkoopste tankstation
         Rijden op biodiesel
         Kosten besparen met een tankpas
      Onderhoud
      Flitspalen
      Aanschaf
      Collectief
      Overig
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
   Motor
   Fiets
   Prive vervoer