Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 26 September 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Schakel eerder op
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Auto > Rijgedrag > Schakel eerder op

Schakel eerder op

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft eerder opschakelen niet direct te betekenen dat je ook langzamer optrekt. Het advies is om met een benzinemotor bij 2.500 toeren op te trekken en met een dieselmotor al bij 2.000 toeren. Tot aan dit toerental kan gewoon normaal gas gegeven worden zodat u niet langzamer dan normaal hoeft op te trekken. U schakelt alleen wat eerder. 

Laag toerental is efficiŽnter

Vroeger opschakelen naar een hogere versnelling heeft als voordeel dat u minder motorvermogen kwijt raakt aan inwendige wrijvingsverliezen. Deze wrijvingsverliezen zijn hoger naarmate het toerental stijgt. Het behouden van een relatief laag toerental is dus efficiënter en zuiniger.

Eerder opschakelen, toch even snel optrekken

kijk op de toerenteller om op het juiste moment op te schakelenTot aan de eerdergenoemde toerentallen van 2.500 (benzine) en 2.000 (diesel) hoeft u niet anders te doen dan normaal gas te geven. Omdat een automotor efficienter werkt naarmate er bij een laag toerental meer gas gegeven wordt, kan u zo toch in de onderste toerenregionen snelheid maken. Als u maar niet vergeet om snel op te schakelen.

Minder toeren met automaat

Indien je met een automaat rijdt, rij dan in de normale stand i.p.v. de sportstand. Wanneer je de gewenste snelheid bereikt hebt, laat je gaspedaal dan iets opkomen. De automaat zal hierop reageren door naar een hogere versnelling te gaan, waardoor de auto minder toeren maakt en dus zuiniger rijdt. Tevens is dit ook milieu vriendelijker en een onderdeel van het “nieuwe rijden”. www.hetnieuwerijden.nl

Verschil in toerental tussen benzine en diesel

met een diesel schakelt u al op bij 2000 toerenOmdat de gemiddelde dieselmotor het meest efficient werkt bij een lager toerental dan de gemiddelde benzinemotor, kan u bij diesels al bij 2.000 toeren opschakelen. Kijk voor de grap eens bij welk toerental de maximale trekkracht (max. koppel) van een dieselauto vrijkomt en vergelijk dit dan met dat van een benzineauto. Een dieselauto bereikt zijn maximale trekkracht al bij een veel lager toerental dan een benzineauto.

Toerenteller

ToerentellerEen toerenteller is een handig hulpmiddel om te bepalen of u op het juiste moment opschakelt. Vrijwel alle moderne auto’s beschikken over een toerenteller, maar mocht u een auto zonder toerenteller hebben, dan zijn er ook after-market toerentellers die u kan (laten) monteren.Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op vervoerskosten
 
   Auto
      Techniek
      Rijgedrag
         Rij eens langzamer op de snelweg
         Combineer meerdere ritten
         Hou gegevens bij over je brandstofverbruik
         Zorg voor een goede voorbereiding
         Anticipeer op het verkeer
         Schakel eerder op
         Zet de motor af als het kan
         Onderzoek naar rijgedrag van automobilisten
         Oudere bestuurders rijden beter en zuiniger
      Tanken
      Onderhoud
      Flitspalen
      Aanschaf
      Collectief
      Overig
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
   Motor
   Fiets
   Prive vervoer