Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 26 September 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Oudere bestuurders rijden beter en zuiniger dan jongeren
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Auto > Rijgedrag > Oudere bestuurders rijden beter en zuiniger

Oudere bestuurders rijden beter en zuiniger dan jongeren

Jonge automobilisten denken dat ze vlotter, veiliger en slimmer rijden dan hun oudere medeweggebruikers. Terwijl de oudere generatie jongeren in het verkeer juist als onberekenbaar en nonchalant ziet. Dit blijkt uit het onderzoek waarin het rijgedrag van verschillende leeftijdsgroepen in Europa onder de loep wordt genomen. Het onderzoek onthult verder een aantal opvallende rijgewoontes bij beide generaties: zo geeft een verrassend aantal jonge automobilisten (71%) toe dat ze vaak met één hand of zelfs zonder handen aan het stuur hun auto besturen.

Jong versus oud

Uit het onderzoek van Shell blijkt verder dat 6 op de 10 jongere automobilisten vaak te hard rijdt, maar dat ouderen daarentegen vaker bekeurd worden (66% versus 45%). Bovendien geeft 18 procent van de jongeren toe regelmatig berichten te versturen en 16 procent blijkt vaak te telefoneren tijdens het rijden. Dit is opmerkelijk omdat jongeren ook toegeven dat dit één van hun grootste ergernissen is (57%) bij andere weggebruikers. Daarnaast zijn twee op de tien jonge automobilisten passief agressief in het verkeer. Ze ergeren zich snel aan andere automobilisten en schreeuwen het regelmatig uit in de auto, maar wel met de ramen dicht.

Proef op de som

Uit het onderzoek blijkt dat ouderen zuiniger rijden: zo zorgt 41 procent van de ouderen voor de juiste bandenspanning, vergeleken met 18 procent van de jongeren. Verder verspillen jongeren op hun beurt veel brandstof door hun motor langer stationair te laten draaien (55% versus 38% bij de ouderen).

Nederlanders minder snel ge´rriteerd

In vergelijking met andere landen in Europa raken beide generaties automobilisten in zowel Nederland als Engeland minder snel geïrriteerd door motorrijders en files. Ook blijkt dat oudere automobilisten in Nederland zich het minst irriteren aan voetgangers; gemiddeld 40 procent vergeleken met een Europees gemiddelde van 60 procent.
Zuiniger rijden“Shell heeft dit onderzoek uitgevoerd om automobilisten bewust te maken van hun rijgedrag en hen te helpen zo zuinig mogelijk te rijden. In het kader van de Shell Eco-marathon moedigen wij automobilisten aan om hun rijgewoontes aan te passen en bewust na te denken over hun brandstofverbruik en brandstofkeuze. Hiermee willen wij automobilisten helpen om slimmer auto te rijden en geld te besparen”, aldus Alfonso Dozzi, Shell Fuels Marketing Manager Benelux.
 
 


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op vervoerskosten
 
   Auto
      Techniek
      Rijgedrag
         Rij eens langzamer op de snelweg
         Combineer meerdere ritten
         Hou gegevens bij over je brandstofverbruik
         Zorg voor een goede voorbereiding
         Anticipeer op het verkeer
         Schakel eerder op
         Zet de motor af als het kan
         Onderzoek naar rijgedrag van automobilisten
         Oudere bestuurders rijden beter en zuiniger
      Tanken
      Onderhoud
      Flitspalen
      Aanschaf
      Collectief
      Overig
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
   Motor
   Fiets
   Prive vervoer