Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op kosten voor recreatie. 21 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Natuurparken in Nederland
thema: recreatie
 
   Tips om te besparen > Recreatie > Natuur > Natuurparken in Nederland

Natuurparken in Nederland

In Nederland heeft de overheid samen met grondeigenaren, terreinbeheerders en natuurorganisaties het mogelijk gemaakt om grote stukken natuurgebied tot Nationale Parken te benoemen. Deze natuurgebieden zijn opgericht om ervoor te zorgen, dat de bijzonderheden van de Nederlandse natuur( zowel flora als fauna) niet ten onder zullen gaan.

De meeste van de 20 nationale parken, die Nederland rijk is, zijn vrij te bezoeken. Echter, de verantwoordelijkheid voor een mooi stukje natuur, staat bij een eventueel bezoek hoog in het vaandel.

Overzicht van nationale parken in Nederland:

In heel Nederland bevinden zich nationale parken. Waar je dus ook woont, ergens kun je terecht om te genieten van een prachtige flora en fauna, gecombineerd met cultuur-historische schatten. Enkele suggesties.

Nationaal Park Maasduinen

In het Noorden van Limburg bevindt zich een uitgestrekt natuurgebied, waar je kunt genieten van verschillende landschappen, zoals: rivierduinen, jong aangeplante bossen en heidevelden.

Je waant je steeds in een ander natuurgebied, aangezien het een aaneenschakeling is van diverse karakteristieke natuur. Naast een uitgebreide flora en fauna, vinden we ook sporen van de mens uit de prehistorie.

  • Vorstengraf
  • Houtenwallen
  • Kastelen
  • Monumentale boerderijen


Nationaal Park De Peel

Rowen Heze heeft al over dit natuurgebied gezongen. De veenmoerassen, waterplassen, heidevelden en de vele broedende en trekkende vogels zijn een paradijs voor wandelaars en vogelspotters.

Oude peelbanen worden gedeeltelijk nog gebruikt als wandelpaden.

Natuurparken in Nederland
Nationaal Park Drents-Friese Wold

Ben je meer een fietser of wil je met je mountainbike op pad, dan ben je in dit natuurgebied op het juiste adres. Door het bos, de heide en stuifzanden heen, is er een uitgebreide geasfalteerde fietsroute aangelegd. Daarnaast zijn er ook speciale mountainbikeroutes te vinden.

Natuurlijk komt de wandelaar ook aan zijn trekken. Naast de cultuur-historische sporen, zoals hunebedden en voorwerpen uit de ijzertijd, is er een uitgebreide groei van planten en bloemen. Ook dieren, zoals boommarters, verschillende soorten spechten en slangen, voelen zich hier thuis.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug


Het meest bijzondere binnen dit natuurgebied is de stuwwal, ontstaan uit de ijstijd. Verder kunnen wandelaars genieten van heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden. Ook in dit natuurgebied broeden veel vogels en komen zoogdieren voor, zoals de ree, vos en das.

Bezoekerscentra

Om de bezoekers vooraf genoeg informatie te kunnen geven, zijn er bezoekerscentra opgericht. Hier vind je:

  • Routes (wandel- als fiets)
  • Vaste activiteiten (kabouterpaden, ontdekkingstochten, kinderfeestjes of educatieve voorlichting)
  • Parkregels (betreden na zonsopgang tot zonsondergang)

In de parken ben je welkom als wandelaar, fietser en berijder van een paard. Zorg dat je op de aangegeven paden blijft, zodat de broedende dieren ook hun rust kunnen behouden. Bezoekers zijn verantwoordelijk voor de bescherming en ontwikkeling van het te bezoeken natuurgebied.Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


- Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op recreatie
 
   Sport
   Cultuur
   Uitgaan
   Natuur
      Goedkoper dagje naar het strand
      Natuurparken in Nederland
      Gratis tuinen in Nederland
      Staatsbosbeheer
      Gratis plattelandsuitjes