Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei kosten voor het gezin. 3 March 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Geld besparen met fiscaal partnerschap
thema: gezin
 
   Tips om te besparen > Gezin > Geldzaken > Besparen met fiscaal partnerschap

Geld besparen met fiscaal partnerschap

Ga je samenwonen? Dan betekent dit niet altijd dat je automatisch fiscaal partner van elkaar bent. Wel is het belangrijk om je situatie goed in kaart te brengen, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Het is mogelijk om met een fiscaal partnerschap flink wat geld te besparen. In dit artikel lees je hoe je er achter komt wat voor jouw de beste mogelijkheden zijn.
fiscaal-partnerschap.png

Samenwonen: hier moet je aan denken

Sta je op het punt om voor de eerste keer samen te gaan wonen? Dan moet er een hoop geregeld worden en is het goed je daarvoor optimaal voor te bereiden. Een handige tool om daarvoor het overzicht te bewaren is de samenwonen checklist van bunq. Hier worden een aantal handige vragen gesteld die goed zijn om ook aan jezelf te stellen. Zo kom je tijdens het samenwonen niet voor onverwachte verrassingen te staan en kan je optimaal genieten.

Heb jij een fiscaal partner?

Voordat je gaat kijken of je geld kan besparen, is het goed om de huidige situatie in kaart te brengen. Want je kan al een fiscaal partner hebben. In een aantal situaties gaat een dergelijk fiscaal partnerschap vanzelf. Bijvoorbeeld wanneer je getrouwd bent, of eerder een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, ben je net als bij een samenlevingscontract fiscaal partner van elkaar. Maar heb je bovenstaande stappen niet genomen, dan is de kans groot dat je nog geen fiscaal partners bent. Een gezamenlijke rekening of een inschrijving op hetzelfde adres, maakt je namelijk nog geen fiscaal partners. Wil je het toch liever zeker weten? Dan kun je via de consumentenbond een korte test doen.

De voordelen van fiscaal partnerschap

Fiscaal partnerschap betekent dat de inkomsten, het vermogen en de kosten samen beide partijen worden samengetrokken. Dit kan flinke besparingen op kan leveren. Denk maar eens aan de aftrekposten die je toe kan passen op het hoogste loon. Deze aftrekposten zijn een stuk hoger wanneer ze berekend worden over het hoogste inkomen, en niet over het laagste inkomen. Als er een hoog inkomensverschil is kunnen de aftrekposten op deze manier flink wat geld besparen.

De nadelen van fiscaal partnerschap

Hoewel fiscaal partnerschap in veel gevallen een geldbesparing op kan leveren, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid op verschillende toeslagen, maar is deze mogelijkheid gebaseerd op jouw eigen inkomen? Dan kan het zomaar eens zijn dat je deze toeslagen bij het aangaan van een fiscaal partnerschap verliest. Deze toeslagen zijn namelijk gebaseerd op een maximum inkomen; en dit maximum inkomen wordt natuurlijk een stuk hoger wanneer het inkomen van je partner ook wordt meegerekend. Goed dus omdat in je achterhoofd te houden bij de afweging.

Is fiscaal partnerschap voordelig voor mij?

De makkelijkste manier om zelf te kijken of een fiscaal partnerschap voordelig kan zijn, is door meerdere aangiftes in te vullen. Vul de aangifte in als losstaand fiscaal individu, maar ook als fiscaal partners. Kies hier vervolgens de meest voordelige variant uit: en daar heb je je antwoord. Mocht je niet zeker zijn van je zaak, dan kun je natuurlijk altijd de hulp van een belastingadviseur inschakelen. Deze kan je in no-time vertellen of het fiscaal partnerschap een voordelige optie is in jullie situatie.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Gezin links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op kosten voor het gezin

   Vrije tijd
      Bespaar op de feestdagen
      Besparen in December
   Verzorging
      Zoek een goedkope kapper
      Bespaar op verzorgingsproducten
      Besparen op cosmetica
      Bespaar op brillen en lenzen
      Advies van een audicien
   Geldzaken
      Koopkrachtdaling zet door
      Besparen op de echtscheidingskosten
      Echtscheidingen te duur voor veel Europeanen
      Besparen in het nieuwe jaar
      Gratis scheiden: zo zit dat in elkaar
      Alimentatie problemen
      Besparen met fiscaal partnerschap