Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 3 March 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Het openbaar vervoer kan goedkoper
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Openbaar vervoer > Openbaar vervoer goedkoper

Het openbaar vervoer kan goedkoper

Openbaar vervoerHet openbaar vervoer is een steeds snellere manier om mee naar je werk te gaan. Er rijden steeds vaker en meer treinen en ook bus, tram en metro worden steeds beter geregeld. Bussen hebben een soms ook nog een eigen rijbaan, waardoor je zelfs dan geen last meer hebt van files.
Het gebruik maken van het OV wordt om die redenen dan ook gestimuleerd door de regering. Zo kan je middels de belasting en vast bedrag aftrekken, krijg je vergoeding vanuit je werk of betaalt de werkgever het OV zelf. Het is dus wel degelijk interessant om te kijken wat je nog meer kan besparen op het OV. Zo zijn er kortingskaarten, een OV-jaarkaart, weekendkaarten, goedkopere reisuren etc.

Kortingskaart

Met een kortingskaart zoals de voordeelurenkaart bespaar je tot wel 40% op alle reiskosten. Aan deze kaart die €55,- per jaar kost zitten wel voorwaarden aan verbonden. Zo kan je alleen gebruik maken van de korting als je in de voordeeluren reist, wat vaak betekent dat je na negen uur ’s ochtends zal moeten reizen. Het goede nieuws is dat je dit bedrag vaak al naar 6 reisjes hebt terugverdiend. De kortingskaart biedt ook nog andere voordelen, zo heb je met één kortingskaart ook samenreisvoordeel waardoor je met andere drie reisgenoten gebruik kan maken van de 40% korting.

Daluren

Een ander bespaarmiddel wat beschikbaar is voor iedereen is het reizen tijdens de daluren. Reizigers kunnen gebruik maken van de 20% dalurenkorting die geldt voor alle reizen na negen uur ’s ochtends, het weekend en feestdagen. Deze dalurenkorting hoef je simpelweg eenmalig op je OV-chipkaart te zetten of voor de mensen zonder OV-chipkaart eenmalig aan te vragen. Afhankelijk van de OV aanbieder is er of een mogelijkheid voor een kortingskaart of een daluurvoordeel.

OV-Jaarkaart

Als je veel met het openbaar vervoer reist is het misschien interessant te kijken naar een OV-Jaarkaart. De OV-Jaarkaart is een abonnement voor zoals de naam het al suggereert het openbaar vervoer. Deze kaart geeft je het recht om het gehele jaar door gebruik te maken van het OV, overal waar nationale vervoersbewijzen geldig zijn kan je deze kaart gebruiken. De kosten van de kaart bedragen rond de €4100,- per jaar, wat een aardig fors bedrag is. Toch heb je dit bedrag naar ongeveer 180 reizen wel terugverdiend.
Studententen die het recht hebben op studiefinanciering hebben ook het recht op een OV-Jaarkaart waarvan de kosten in eerste instantie worden gedragen door de regering. Zodra de studie met succes is afgerond wordt een gedeelte van gedragen bedrag kwijt gescholden.

Besparen op openbaar vervoer

Je ziet dus dat afhankelijk van hoe vaak je gebruik maakt van het openbaar vervoer je aanzienlijk in kosten kan besparen door tijdens daluren te reizen of zelfs een jaarkaart aan te schaffen. Kijk dus naar je persoonlijke situatie en maak dan een schatting welke methode jou het meeste geld bespaart.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op vervoerskosten

   Auto
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
      Openbaar vervoer goedkoper
   Motor
   Fiets
   Prive vervoer